Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2022: Christina Sillén

Naturjulkalendern 2022 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Christina Sillén är född och uppvuxen i Värmland. Hon gillar minimalistiska bilder, men också att använda kreativa sätt att fotografera i naturen. Exempelvis med rörelse och lång slutartid. Effekten blir lite som att måla en tavla med pensel. Tekniken kallas ICM, intentional camera movement, och ger en annorlunda abstrakt upplevelse än ordinära bilder.

Se fler av Christinas bilder på Instagram.

“Mitt intresse för naturen har växt sedan jag började fotografera och den svenska naturen är fantastisk med sina årstidsväxlingar. Närheten till skog, mark och sjöar är en ynnest för oss innevånare och en värdefull källa till rekreation och som fotograf har naturen alltid varit en självklar plats att vistas i.

Vid Vänerns strand Säffle, sydvästra Värmland. Här kommer vind och vågor med full kraft. Vackra klippor och utsikt till horisonten, bilden tagen med ICM-teknik.

Eftersom jag jobbar heltid som kock blir det mest hemmavid jag fotar och som jag heller aldrig tröttnar på. Jag är i skogen bland granar och tallar eller i lövskogsparken, vid Vänern och vid den lilla sjön. Njuter av varje ledig stund att hinna med att få vara ute i naturen. Tror det är viktigt att stanna till och sakta ner, se och lyssna in naturen, även tystnad talar till oss. Därför är det så bra att alltid ha med sig kameran, då måste man skärpa alla sinnen och man ser världen på ett nytt fantastiskt sätt.

Vintern -22 blev tråkigt nog snöfattig, men några dagar med nysnö och strålande sol.

Tyvärr har det varit snöfattigt här i södra Värmland de senaste åren, men när den faller så får man passa på att ge sig ut och fota. Här är vägen ut till Vänern, stora björkar som gnistrar i vintersolen.

På våren blir det promenader i lövskogsparken där är ljuset och den skira grönskan fantastisk.

Björkar är ett tacksamt motiv med sina vackra vita stammar, här fotade i ICM-teknik.

I somras blev det en resa till Gotland som fascinerar med så annorlunda natur än i Värmland, ljuset, havet och torra kalkrika marker ger en helt annan upplevelse än våra djupa skogar och sjöar.

Vid den lilla sjön kan man fånga fina vasstrån på hösten som speglas så fint i den stilla vattenytan. Knäsjön, Säffle

Hösten är den bästa fototiden på året, vackra träd, löv och färger ger så fina resultat, gärna med ICM-teknik.”

Sjön och skogen tillsammans är så vackert om hösten, då speglas allt så magiskt i i vattnet.


Mer att läsa