Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2021: Rebecca Furunäs

Naturjulkalendern 2021 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Rebecca Furunäs arbetar som guide på ett ekoturismföretag där hon har glädjen att få dela naturupplevelser med andra människor. Hennes förhoppning är att inspirera andra till att lära sig mer om naturen och att visa vilken betydelse varje art har, stor som liten.

• Se fler av Rebeccas bilder på Instagram @rebeccafurunas och rebeccafurunas.com

“2021 blev ett naturfotoår kryddat med mycket naturlära.

Jag spenderade otaliga timmar ute i Bergslagens vildmark där jag studerade allt från varg till uggla, orre, tjäder och kronhjort.

Jag har betraktat ugglornas jakt över hyggen och äng, mött en vargtiks varma blick, tolkat spår i sand och lera, lyssnat till lodjurets rop i den stjärnklara natten och med beundran sett små uggleungar ta sina första vingtag.

Mitt fotograferande är först och främst rotat i mitt största intresse, djur. 

Jag arbetar numera som guide på ett ekoturismföretag där jag har glädjen att få dela det fantastiska som finns i vår natur med andra människor.

Det är just det, naturens mystik och hemligheter som är min röda tråd genom allt jag gör.

Min önskan är att inspirera andra till att lära sig mer om naturen.

Att väcka en nyfikenhet och ett intresse för vad som gömmer sig mellan gran och tall och att visa vilket värde och vilken stor betydelse varje art har, stor som liten.

Jag önskar er alla en god jul och en fin start på det nya året.

Var rädd om varandra och låt nästa år bli ett år då vi värnar extra om naturen och miljön.”

Porträtt av nattens drottning.
Min tolkning av lappugglans väsen.
Mystisk, majestätisk och vis. 

Slagugglehäckning. I ihåliga träd bor det små troll. Det är lätt att tro på väsen när en får bevittna en ugglehäckning. De duniga små liven med de kloka ögonen för tankarna direkt in i en Beskow-saga.

Yrvaken rävunge. Den här lilla surisen låg och slumrade sött på en skogsbilsväg en kväll i juli. Lite lätt tufsig med två fripassagerare i pälsen visade den rätt tydligt vem det är som bestämmer i de här kvarteren. Rävar är så fantastiskt roliga att fotografera! Otroliga karaktärer med så mycket humor. De har en stor plats i mitt hjärta.

Orrspel ute på myren. Det är någonting alldeles speciellt att vakna upp i ett gömsle till orrarnas kuttrande. Hälla upp en kopp kaffe, öppna fotogluggen och se hur solen sakta sakta färgar myren i blått och rosa för att sedan klä den i guld medan orrarna påbörjat sitt spel. Det är någonting jag verkligen önskar att alla naturintresserade får uppleva någon gång i livet.

Jaktmarker. Lappugglans ljudlösa jakt går över den lilla ängen. Blicken är skarp och hon är fast besluten om sin landningsplats. Ljuset bryter in i vingen och avslöjar vilken fantastisk skapelse hon är med de perfekt mönstrade pennorna.

Mer att läsa