Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2021: Niclas Ahlberg

Naturjulkalendern 2021 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Naturfotografen Niclas Ahlberg utgår från ljuset i sina bilder. Han fotar framförallt tidiga morgnar i motljus på Gotland.

• Se fler av Niclas bilder på Niclasahlberg.se, Facebook eller Instagram.

“Pandemin som började våren 2020 gjorde att jag blev förvisad till Gotland av familjen. Då jag har en lungåkomma tyckte familjen att det var säkrast att jag levde i asyl på Gotland. Det slutade med att jag var 10 månader på Gotland. Väldigt tråkigt att vara separerad från familjen men underbart att vara i paradiset på Gotland.

Jag tänkte dela med mig av några fina fotostunder jag haft under året.

Att bo på Gotland nära kusten gör det möjligt att vara lite spontan och responsiv på vädrets skiftningar. Jag satt och jobbade en januaridag när det plötsligt började vräka ned snö. Jag släppte mitt arbete omgående och tog kameran och var nere vid kusten på 2 minuter. Jag blev själaglad när jag hittade en flock skärsnäppor som rastade och sökte föda i bränningarna runt Sysne udd.

En flock skärsnäppor på jakt efter föda bland de yttersta stenarna som sköljs över av vågorna. Bilden var för övrig i final i fototävlingen Golden Turtle men nådde inte pallen.

I februari blev det riktig vinter och jag bestämde mig för att satsa på ett fotoprojekt bara 250 meter hemifrån. Jag byggde en trälåda som jag grävde ned på stranden. Jag ordnade med tillgång på kött för att åtla (alla tillstånd i ordning). Min ambition var att fota havsörn i dess rätta element. Havsörn vid havet. Det blev ett digert jobb. Jag ägnade 25 morgnar åt att försöka få en bild av detta. Jag hade vid endast tre tillfällen örn vid åteln. Men jag fick några bilder av örn i miljö som gjorde det mödan värt. Det är fantastiskt roligt att ha lokala projekt. Man slipper resa och man gör något ”eget” som gör resultatet ännu mer tillfredsställande.

En havsörn äter en knipa den tagit i ljuset av den uppgående solen. Den struntade i köttet jag hade med mig och tog med sig egen mat.

Det var härligt med riktig vinter men underbart när våren till slut kom och fåglarna med den. Det var underbart att återigen möta den uppgående solen genom linsen i någon havsvik på Östra Gotland.

Några viggar sträcker på sig i det underbara ljuset just innan soluppgången

Efter att jag fått mina sprutor i april kunde jag åka hem till fastlandet. Jag tog några morgnar för att fota storlommens vårbestyr. Men det gav ingen utdelning så det var sångsvanarna som delade lommarnas sjö som gav mig några lyckade skott.

Ett par sångsvanar gjorde en ljudlig inflygning. Jag kunde följa dem i sökaren tills de slutligen landade mitt framför gömslet.

I maj var jag åter tillbaka till Gotland. Då var det dags för vernissage på Stora Karlsö. Tillsammans med kompisen Torsten Green Pedersen hängde vi knappt 20 tavlor i restaurangen. Det blev en lyckad utställning med många besökare på ön.
Det blev en härlig sommar utan mycket fotograferande. Mest skönt häng med familjen. I augusti kommer skuggorna tillbaka och lusten att fotografera kommer också åter.


Fågelarten man fotar behöver inte vara exklusiv och sällsynt om ljuset är det rätta en fin morgon fick jag en serie bra bilder av knölsvan.

En knölsvan gör sig stor för att jaga bort en annan hane från sin del av havsviken.

Årets stora händelse för mig var onekligen at få ställa ut på det fina fotomuseet Abecita popkonst och foto. Det var en stor ära att få en egen hall på 60 hängmeter att planera. Utställningen pågår till mitten av januari så har du vägarna förbi Borås vore det kul om du tittar in.

Till slut vill jag bara önska er naturälskare en underbar jul och ett riktigt gott nytt år. Förhoppningsvis med många fina ögonblick i det gröna.”

Mer att läsa