Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2021: Fredrik Blomqwist

Naturjulkalendern 2021 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Fredrik Blomqwist är en prisbelönt fotograf som ofta tar sig vatten över huvudet, bokstavligt talat. Han är medlem i Naturfotograferna /N och svensk mästare i undervattensfotografering, men fotograferar såklart även på land. VM i undervattensfoto på ön Porto Santo var årets stora händelse för Fredrik.

Se flera av Fredriks bilder på blomqwist.nu, Facebook och Instagram

“Mitt stora år började egentligen förra året. När jag efter flera års försök äntligen blev svenska mästare i undervattensfotografering 2020.

Det är en stor utmaning att fotografera under vatten, det är inte bara att dyka ner och knäppa en bild. Ja, så kan det väl också gå till ibland, men det finns så mycket som ska stämma för att man ska få till just den bild man önskar. Säkerhet, rutiner och många års träning ligger bakom resultaten. Tid och djup under vattnet, luftmängd i flaskorna, kyla, sikt, strömmar, vågor, läckande undervattenshus till kameran, torrdräkt som läcker eller något annat som går sönder för att nämna en liten del av utmaningarna vi står inför.

En bägarkorall (Caryophyllia smithii) hemma i våra vatten står fint som modell för vår bildidé. Planen var att reproducera denna teknik på VM men det fanns ont om passande motiv på plats. Bilder är svåra att ta på egen hand och parkamraten spelar en viktig roll, bland annat att själv stå som modell.
Tagen på SM i uvfoto 2021, Väderöarna.

Den samlade poängen under år 2020 på svenska och nordiska mästerskapen i undervattensfotografering gav mig tillräckligt med poäng för att komma vidare till världsmästerskapen. Detta var något av en överraskning i sig, en känsla av overklighet spred sig i kroppen. Skulle jag få åka på VM – det kunde nästan inte vara sant!
Hela våren och sommaren har i stort sett vart som ett enda långt träningsläger, på sätt och vis.

Andreas poserar som Jesus på korset bakom kanonerna på vraket Cordeca. Jag vet inte exakt vad jag tänkte när jag fick min uppenbarelse om bildidéen och symboliken är fri för tolkning. Fiskarna verkade trivas precis mellan mynningarna och var svåra att få på andra tankar men de får väl stå för livet i mellan. Bild i temat ”Vidvinkel med dykare”. 13:e plats.
Tagen på VM i uvfoto 2021, Porto Santo.

Vi (jag och min parkamrat Andreas Kron), har jagat sponsorer, uppgraderat utrusning samt tränat på våra tekniker om vart annat. Dykningen fick ske varannan vecka i samråd med våra familjer. Däremellan spenderades det mycket tid i garaget för att förfina det tekniska samt på sociala medier. Sponsorer spelar en mycket viktig roll då man i stort sett får bekosta allt själv.

Vraket Cordeca står spöklikt i diset på botten av 30 meters djup. Diset spelar en stor roll inte bara utseendemässigt för bilden utan även för att den skulle bli diskad om en enda dykare syntes i bilden. Bronsbild i temat ”Vidvinkel utan dykare”.
Tagen på VM i uvfoto 2021, Porto Santo.

Efter mycket dykning och träning hemma så kom vi till sist fram till VM-tävlingen som denna gång utspelade sig på ön Porto Santo utanför Madeira. Tävlingen var mellan den 4-9 oktober men vi hade åkt ner cirka en och en halv vecka i förväg, för att träna på plats.

Det finns mycket att se under vattnet kring Porto Santo men makrolivet var kanske inte det bästa just på denna dykplats. Ibland får man välja ett enkelt motiv som det finns gott om. Just denna art av sjöborre fanns det mänger av, bara välja och vraka. Bild i temat ”Kreativ”. 8:e plats.
Tagen på VM i uvfoto 2021, Porto Santo.

Det fanns sex bildkategorier att välja mellan och man fick bara ställa upp i fyra. Vi tävlade i kategorierna ”Vidvinkel utan dykare, ”Makro”, ”Kreativ” och ”Vidvinkel med dykare”. De andra kategorierna vara ”Kräftdjur” och ”Fiskporträtt”, men de valde vi bort. Cirka 20 nationer deltog och över 100 personer fanns på plats.

Denna Red Club-tipped anemone (Telmatactis cricoides) fann vi endast en individ av på en dykplats. Här vart det kapplöpning under vattnet för att hinna först. Det kan ha vart Italien som var på platsen först och sen fick vi chansen en stund. Efter cirka 15 minuter kom Spanien och väntade snällt på sin tur innan vi lämnade över. Ett mycket fint objekt att studera. Det finns många olika arter som ofta lever i symbios med små räkor eller andra kräftdjur. Bild i temat ”Makro”. 10:e plats.
Tagen på VM i uvfoto 2021, Porto Santo.

Det hela slutade med en bronsmedalj i klassen vidvinkel utan dykare och vi hamnade på tionde plats totalt.”

Mer att läsa