Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2021: Erik Malm

Naturjulkalendern 2021 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Erik Malm har en professionell bakgrund som “symfonisk” musiker som är mycket nära sammankopplad med hans passion för natur och fotografering. Han använder en fotostil som kallas ”ICM” (Intentional Camera Movement), och försöker “skapa musik” med sina bilder, men också i omvänd riktning, “utifrån musik skapa bilder”. Han är numera verksam som fotograf på fulltid med flera stora bokprojekt under arbete och den nyutgivna “Bränningsland – Bohusläns skärgård målad med kameran som pensel”.

Se fler av Eriks bilder på erikmalm.com och Instagram: erik_malm_photography

“Det gångna året har fokuserat mot dels utgivningen av boken ”Bränningsland – Bohusläns skärgård målad med kameran som pensel”, dels kring fotograferandet för främst en liknande bok, men om Katalonien där jag vistas mycket (min kära dam kommer ifrån och bor här). Därtill är ytterligare böcker under produktion. 

Pandemin har präglat även min tillvaro. Nere i södra Europa har nedstängningar varit en vardag att hantera, men min verksamhet som fotograf har gett mig möjligheter att trots detta kunna få röra mig mer fritt ute i naturen, som jag fått uppleva på ett unikt sätt i min ensamhet. Inom kort börjar vi formgivningen av Katalonienboken.

En extra upplevelse under året var vulkanutbrottet på La Palma.

Alla bilder är enkelexponeringar där kameran rörts under längre exponeringstid (ICM):

Storken

I de mest nordöstliga delarna av Katalonien och Spanien finns ett relativt litet men fantastiskt fint våtmarksområde, Aiguamolls de Emporda. Här har jag ägnat mycket tid för bilder till flera av mina projekt. ”Spirit of Birds” är ett av dem.

Aigüestortes i Estany of Saint Maurici National Park

I det nordvästra hörnet av Katalonien ligger denna fantastiskt fina nationalpark. Helt ensam i pandemitider kunde jag efter 10 timmars vandring/plumsande i snö i 15 km och 1200 höjdmeter nå Amitges, en av de vackraste delarna av parken. 

Lammgam

Denna sällsynta och vackra gam har ett rätt så gott bestånd i Pyrenéerna. Här har jag tagit mig upp i en dalgång där det rent allmänt är gott om gamar, även av arterna gås- och grågam. Även smutsgam ses regelbundet här.

Bokskogen

Det är fascinerande att se variationen av växtlighet uppe i Pyrenéerna. Sydsidan med sina mer torra tallskogar, nordsidan med frodiga lövskogar, bland annat vackra bokskogar. Hösten ger extra färgprakt och mystik.

Vulkanen Cumbre Veija på La Palma

Ibland är snabba och spontana beslut viktiga. Dagen efter vulkanutbrottet tog en spansk fotografkollega och jag oss ut till La Palma. Spektakulär uppvisning av naturens både imponerande och skrämmande krafter.

Mer att läsa