Naturjulkalendern 2020: Tomas Lundquist

Naturjulkalendern 2020 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Tomas Lundquist har fotograferat natur, i synnerhet fåglar, i drygt 15 år. Fågelintresset sträcker sig långt tillbaka (ca 40 år) och han har en förkärlek för arktiska miljöer. Utöver Arktis och skandinaviska fjällen, fotograferar Tomas helst i sin närhet samt på Gotland. Han är medlem i föreningen Naturfotograferna /N sedan 2012.

• Se fler av Tomas bilder på Tomaslundquist.com, Facebook och Instagram.

Ӂr 2020
Detta år varit ett annorlunda år i många bemärkelser. Vintern var relativt mild i Svealand, sommaren var ganska normal och hösten har också varit mild. Parallellt med detta har pandemin förändrat våra liv totalt. För egen del har det i stort varit positivt, åtminstone ur ett naturfotoperspektiv. Mer tid och fokus har lagts på naturen i vår närhet. De flesta bilderna i årets bildskörd är tagna i Svealand men en avstickare till Ljungdalsfjällen blev det under midsommar samt ett antal veckor i vårt lilla torp på Gotland.

Vanlig groda Årets grodlek i Älvsö, Stockholm, var ganska tidig och redan 9 april var det fullt ös i den anlagda dammen.

Vintern/våren gav otaliga tillfällen att studera tallbitar, i sällan skådat antal. Flera hökugglor gladde i Uppland och grodleken bjud upp till show i april.

Glädjande var att ett gäng storlommar visade sig fint i en sjö inte långt hemifrån. Lommar signalerar så mycket natur för mej.

Storlommar En grupp storlommar kör sin ringdans i en sjö i Saltsjö-Boo 30 april 2020. Ringdansen är ett beteende som jag sett många gånger men aldrig riktigt förstått vad den går ut på.

Ugglorna i Svealand verkar ha haft ett bra år, där jag fick tillfälle att spendera en natt i gömsle, i närheten av ett boträd med slagugglor.

Slaguggla Det här slaguggleparet har valt att häcka i en ”skorsten”, en kvarlämnad gammal fura på ett hygge i Västmanland. Här ser man tydligt vikten av att spara dessa träd när man (nu måste) kalhugga skog.

Sommaren på Gotland bjöd på ovanligt få fjärilar i år, tyvärr men de brukar fluktuera mellan åren så vi får hoppas på ett uppsving 2021. Ett dygn spenderades i det fantastiska naturreservatet Knuthöjdsmossen i Västmanland, där utöver den vackra naturen, småtimmarna står som huvud-dragplåster.

Smålom I det fantastiska naturreservatet Knuthöjdsmossen i Västmanland, häckar flera par smålom. I år såg jag flera kullar med nästan flygfärdiga ungar, vilket känns positivt, då jag tidigare år inte sett mer än 2-3 ungar totalt. Jag spenderade en augustinatt i reservatet och fick en fantastisk gryning, när dimman låg över tjärnen när solen gick upp. Ljudbilden av lockande smålommar och tranor som trumpetar i bakgrunden är oslagbar.

Hösten har varit ovanligt mild och när jag skriver detta (02 november) är det 14 grader ute. Antalet pilgrimsfalkar på Gotland har varit gott under hösten, vilket känns som ett värdigt kvitto på att allt hårt och idealt arbete som personer har gjort under drygt 40 år verkar ge glädjande resultat.

En hermelin har bjudit stockholmare på show i Angarn. Det är inte varje år man ens ser en hermelin men under hösten har det gått utmärkt!”

Hermelin en hermelin visade sig i ett stenröse i sydvästra delen av Angarnssjöängen under hösten. Dessa charmiga djur är så otroligt snabba och det kändes som man behövde tur för att hinna få in djuret i sökaren under den tiondels sekund den tittade upp. När de väl springer, ser man i princip bara ett streck som far runt i virvlar!