Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2020: Sara Wennerqvist

Naturjulkalendern 2020 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Sara Wennerqvist har jobbat som fotograf, guide och skribent sedan 1996 och driver sedan 2012 naturturismföretaget Wild Nordic.

• Fler av Saras bilder kan ses på Wildnordic.se, Facebook och Instagram.

“Ända sedan barnsben har naturen varit en stor del av mitt liv. När jag var 15 år bestämde jag mig för att aldrig ha ett tråkigt jobb och har sedan dess jobbat på Norra Ishavet med späckhuggarsafari, valinventering och guide på Svalbard. Efter 18 år på havet längtade jag hem till skogen och insåg vilken fantastisk natur vi har i Gästrikland. Efter flera år av tidiga mornar och oändligt många timmar i skogen startade jag natur- och viltaktiviteter för gäster. Sedan 2016 har verksamheten varit mitt heltidsarbete och jag är oerhört glad att jag har möjlighet att visa upp våra vackra djur, fåglar och natur i Mellansverige.

Jag fotograferar så ofta jag hinner, då det är fokus på vilda djur. Men en stor del av fotograferandet bygger på upplevelser och trots att bilden är målet så väger alla upplevelser väldigt tungt. Under år 2020 har jag upplevt många fina stunder med björnar, grävlingar, rävar, ormvråkar, ekorrar och även en stund med tre vargar. Vi har en enorm mångfald i Sverige och det är något vi alla måste komma ihåg och vara ytterst rädda om.”

En av de första björnarna jag fick se i år. Den var väldigt rund och välmående trots att detta var i mitten av april. Björnarna blir av med upp till 40 procent av sin kroppsvikt under tiden i idet, så på våren ser de ofta rätt gängliga ut.

Lavskrikan är rolig att fotografera då de är tämligen orädda för människor. Här höll jag på länge för att få den med vingarna helt utslagna.

En solig dag i skogen går det att leka mycket med underexponering. Här en ormvråk belyst i solen och med underexponering ser det nästan ut som att den befinner sig i en fotostudio.

Denna sommar har vi byggt ett gömsle med en vattendamm framför. Småfåglar, hackspettar och ekorrar kommer för att dricka och bada, då man har chans att få bilder med speglingar och vattenreflektioner.

Mer att läsa