Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2020: Niclas Ahlberg

Naturjulkalendern 2020 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Niclas Ahlberg är naturfotograf som i det civila driver ett tidningsförlag inom life science. Huvuddelen av bilderna produceras på Gotland där han spenderar mer och mer tid. I våras gav han ut sin första bok ”Ljusets avsked och återkomst”.

• Se fler av Niclas bilder på Niclasahlberg.se, Facebook eller Instagram.

“Året fick en rolig rivstart. I januari fick jag sätta mig i elbilen och åka till Oslo för att delta i prisutdelningen i Nordic Nature Photo Contest. En tävling jag gillar då man fokuserar på bilder tagna i Norden. Det passar mig bra då jag bestämde mig för att ta ett uppehåll med flygresandet för snart två år sen. Jag åkte därifrån med priser i tre olika klasser, bland annat “hotad natur” och “fotoresan“.

Det roliga fortsatte då jag blev tillfrågad att sätta upp en utställning i Nacka konsthall. Väldigt roligt att få en sån stor yta för mig själv och att Nacka Konsthall uppmärksammar just naturfotografi. Jag hade ett trettiotal tavlor med i utställningen som hette “Gryningsljus till nattljus” och visade ljuset skiftningar under dygnets timmar.

Det blev ju som bekant en konstig vår som sen blev en konstig höst på grund av Corona. Då jag åkte på en ovanlig lungsjukdom förra året var jag lite extra rädd att bli sjuk. Det lede till att jag åkte till Gotland i mars och blev kvar där i ett halvår. Fantastiskt men ensamt utan familjen. De kom ju tack och lov över sommaren men det blev en hel del fotat och mycket Netflix.

Att fota skäggdoppingar i april är alltid en höjdare. De har ett vackert spel och är vackra med sina fina huvudprydnader. Det jag gillar med Gotland är förutom ljuset att man får lite större vattenytor och rena bakgrunder. Men som sagt det gotländska ljuset, ljuset, ljuset.

Två skäggdoppingar knyter band en kylig aprilmorgon i en havsvik på Gotland.

Mycket av mars och april gick åt för att färdigställa min bok. Trots att jag driver ett tidningsförlag hade jag inte räknat med allt slit med att få den färdig. Det var dock värt det när det plötsligt stod ett antal pallar med boken på tomten. En härlig men skrämmande känsla att bläddra för första gången i boken. Den heter “Ljusets avsked och återkomst” och jag har försökt att med bilder och text gestalta Gotland under årets alla månader för att visa att ön. har väldigt mycket att erbjuda besökare även andra tider än den klassiska semestern

Mycket av våren handlade om skärfläckor. En art man aldrig tröttnar på. Jag hade ganska bra utdelning och fick många fina morgnar med den gracilaste av vadarna. 

Två skärfläckor jagar varandra i gryningen. En syn som lätt fastnar på näthinnan och blir ett bestående minne.

Förutom skärfläckor lade jag också en del tid på att försöka få bilder av ägretthägrar i fint ljus. De var ganska knepiga. Jag hittade ett antal ställen där de födosökte men de var oftast på ett annat ställe i viken än jag var. Men tålamod och slit lönar sig oftast och till slut fick jag ett par morgnar som gav ett antal bilder jag blev nöjd med. Det var också ganska många gråhägrar i samma vik så det blev en bra blandning.

En ägretthäger fiskar i soluppgången. En allt vanligare syn på Gotland.

Ägretthägern började häcka på Gotland för 6-7 år sedan och i Storsund finns nu en koloni med runt 50-60 individer under häckningssäsongen.

Under sommarmånaderna följde jag två par ängshökar som häckade inom rimligt avstånd från mig. Fantastiskt att kunna njuta av dessa till synes viktlösa rovfåglar under så lång tid. Det blev en uppsjö bilder tyvärr utan den riktiga storskrällen men ett roligt och lärorikt projekt och en enorm glädje när jag kunde konstatera att båda paren kläckt minst fyra ungar per par.

Två unga ängshökar. Någon månad gamla bara. De bråkar med varandra som alla syskon. Mest på skoj såklart.

Sen kom den andra vågen av corona och jag fick återigen fly till Gotland, där jag fortfarande befinner mig. Det är betydligt tuffare att vara ensam en mörk och fågeltom höst och vinter. Men kameran är bra sällskap så det har blivit en hel del landskapsfoto och en och annan fågel dyker trots allt upp ibland och låter sig fotas.

En skärsnäppa söker mat i bränningarna på Gotland efter att den svaga decembersolen gått ned i havet.

Till sist återstår bara att önska er alla en riktig skön jul. I skrivande stund har just Folkhälsomyndigheten skärpt reglerna för folksamlingar så det stora julfirandet blir det förmodligen inget av men kanske en smula frid och sällskapspel med den allra närmsta skaran.”

Mer att läsa