Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2020: Lisa Sihlberg

Naturjulkalendern 2020 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Lisa Sihlberg arbetar som naturskyddsfotograf, filmare och föreläsare. Hon har en “brinnande passion för att informera om hur vi alla bättre kan ta hand om vår natur”. Detta görs genom att dokumentera försvinnande natur, men också med förslag på hur vi kan leva ett mer hållbart liv. Exempelvis genom hennes senaste kortfilm “Our planet“.

• Se fler av Lisas bilder på Lisasihlberg.com och Instagram.

“Det här fotoåret har för mig, liksom för många andra varit något annorlunda på grund av den rådande pandemin. Men trots det hann jag dokumentera den Colombianska delen av Amazonas tidigt i år innan rese-restriktionerna trädde i kraft och jag fick en magisk tid bland uråldrig regnskog till ropen av vrålapor och skrien av röda arapapegojor. Just den här delen av min fotoresa ingår i ett projekt för att förhindra att den colombianska delen av Amazonas går förlorad för alltid på grund av planer på att industrialisera en del av kusten som knyter an till regnskogen. Något som skulle vara lika förödande för urbefolkningen som för naturen och inte minst vår planets ekosystem.

Under den senare delen av sommaren dokumenterade jag både fjällräv och myskoxe i olika delar av Norges fantastiska fjällandskap. Och just projekt fjällräv kan jag tyvärr inte berätta mer om i dagsläget, men ni får mer än gärna följa mig i mina sociala medier, så lovar jag att berätta mer där när projektet har kommit längre!

Det är viktigt att respektera djur och natur, särskilt som fotograf, då avstånd, zoom-objektiv, beskärning och tystnad enligt mig är det bästa sättet att fånga naturliga bilder av djur. Att mata ett vilt djur för att få en bild är något jag, som naturskyddsfotograf, starkt tar avstånd från av flera anledningar. En är att det även lockar till sig predatorer.

Åh, jag har även, förutom mitt amabassadörskap med Tamron och Lowepro nu i år även blivit ambassadör för Sony Nordic, så det kommer med andra ord att bli ett spännande fotoår även 2021!

Myskoxen är fantastisk på många vis och även här är det avstånd som gäller för att respektera djuren. Visste du att en myskoxe har ungefär fyra månader på sig att bygga upp alla de fettreserver som de ska klara sig på under den hårda karga svältperioden under vintern på fjället? Då är det extra viktigt att de och deras kalvar får äta ostört.

Tidigt i januari 2020 befann jag mig mitt i den colombianska delen av Amazonas där jag kunde vända mig 360 grader och det enda jag såg var milsvid med regnskog. En syn som jag befarar att vår framtida generation inte kommer att se om vi inte ändrar vårt sätt att tänka. En sak som alla kan börja med idag är att sluta konsumera palmolja.”

Mer att läsa