Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2019: Johannes Rydström

Naturjulkalender 2019 presenterar varje dag en naturfotograf bilder från det gångna året.

Johannes Rydström har haft ett stort naturintresse och skådat fågel sedan han var 6 år gammal. Senaste 13 åren har han även fotograferat väldigt mycket. År 2013 blev han invald i föreningen Naturfotograferna /N och han har haft flera framgångar i stora, internationella naturfototävlingar. Han håller även föredrag regelbundet kring sin fotografering och många av hans bilder finns tillgängliga som fine art prints.

• Fler av Johannes bilder kan ses på hans hemsidaFacebook eller Instagram.

“Under det gångna året har det inte blivit riktigt lika mycket tid i naturen med kameran som under de senaste åren, men det har ändå blivit en hel del högtidsstunder i naturen, såväl med kamera som utan. Den största fotohändelsen under året var då jag och en kompis åkte till Helgoland i tyska Nordsjön för att fotografera en vecka i slutet av april. Några av bilderna från den resan visas nedan.”

Porträtt av havssulor. När jag tog den här bilden låg jag platt ned på mage och mixtrade och trixade med olika inställningar och kompositioner med kameran. Till slut fick jag till det drömlika uttryck på havssulorna om jag eftersträvade, och en komposition som kändes både spännande och balanserad.

En utfärgad hane myrspov födosöker på stranden på Helgoland. Bilden är, kanske förvånansvärt nog, tagen utan gömsle. Jag och min kompis låg på stranden i duggregnet och vadarna vande sig vid oss och knatade förbi på nära håll i sin jakt på föda.

Havssulekolonin. En bild som tydligt visar hur vana havssulorna på Helgoland är vid människor. Bilden är tagen med vidvinkel och den närmsta sulan är bara en knapp halvmeter ifrån mina fötter. En fantastisk upplevelse att få komma dessa magnifika och vackra fåglar inpå livet.

Knubbsälsmys. En knubbsäl ligger på stranden på Helgoland och slappar. En riktig livsnjutare. Lägg märke till alla sandkornen som sitter fast i pälsen.

Urban rödvingetrast. En av flera rödvingetrastar som födosökte på en gräsmatta mitt i centrala Helgoland samhälle, helt obekymrade över alla de människor som passerade alldeles intill. En väldigt udda och häftig upplevelse att få fotografera dessa vackra trastar i en så udda miljö.

Mer att läsa