Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2019: Johan Siggesson

Naturjulkalender 2019 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Johan Siggesson är en mångfaldigt prisbelönt naturfotograf, som haft ett fantastiskt fotoår. Höjdpunkterna var att bli invald i Naturfotograferna/N, en veckas “Roadshow” i Västsverige och en fantastisk resa till Kalahariöknen.

• Se fler av Johans bilder på Johansiggesson.com, Instagram, Facebook och här på Natursidan.se

“I mars var det årsmöte för Naturfotograferna/N och nya medlemmar väljs då in. Jag hade aldrig sökt tidigare men i år var det dags. Arbetsprov på 150 bilder och motiveringar och så vidare hade skickats in och jag väntade på beslutet i ett par månader. Till slut kom beskedet att jag hade valts in i föreningen med många av de absolut bästa naturfotograferna vi har i landet. Det är så klart otroligt hedrande.

Under året planerade jag också något jag funderat på i ett par år nu. En liten “Sverigeturné” då jag åker runt på olika fotoklubbar och håller föredrag. Jag slog äntligen slag i saken och och det blev en veckas turnerande med föredrag på kvällarna. Fantastiskt roligt att komma ut och visa bilder samt träffa många som man bara har “mött” på Facebook tidigare. Jag hoppas kunna göra något liknande till nästa år. Kanske i Sverige men kanske också i England. Vi får se…

Jag har nu varit på tre resor i Kgalagadi Tranfrontier Park i Kalahari de senaste åren. Den fjärde sker i november nästa år. Många åker ju till Kalahariöknen för att se de vackra svartmanade lejonen och visst är de vackra men det finns så mycket annat också. De andra kattdjuren i Kalahari är minst lika spännande. Ökenlon, geparden, leoparden och den skygga afrikanska vildkatten är ofta ännu mer spännande att få se, uppleva och framförallt fotografera. Katter i all ära men de andra djuren har också sin plats och blir efterhand roligare och roligare att fotografera.”

De ikoniska svartmanade lejonen i Kalahari är otroligt imponerand och respektingivande.

Ofta nattlevande djur som när de är vakna rör sig i buskiga områden som gör de otroligt svåra att få syn på och ännu svårare att fotografera.

Gnuerna är inte lika många i Kalahari som i Östafrika men de är fortfarande imponerande djur som konstant kämpar på i det varma ökenklimatet.

Slagfalken sitter på sin favoritgren i favoritträdet och väntar på att kapturkduvorna skall känna sig trygga vid vattenhålet innan den attackerar.

Stenantilopernas stora öron och slanka profil gör dessa till en av de vackraste antiloperna enligt mig.

Mer att läsa