Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2019: Henrik Ehrenberg

Naturjulkalender 2019 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Henrik Ehrenberg är bördig från Mjölby i Östergötland, men bor sedan 27 år tillbaka i Ängelholm i nordvästra Skåne. I grunden är han en hängiven fågelskådare och ringmärkare som på senare år börjat fotografera, helst i närområdet. Henrik föredrar bilder med fart och rörelse, det ska hända något spännande i varje bild.

• Se fler av Henriks bilder på hans webbplats.

”Mitt fotoår 2019
I närområdet kring Ängelholm finns många fina fågellokaler. Området präglas av de två halvöarna Kulla- och Bjärehalvön med Skälderviken mitt i mellan. Innanför kusten är det jordbrukslandskap och det är nära till skogsbygden som exempelvis till Hallandsåsen.

Året runt finns ofta gott om fågelmotiv även om avstånden längs hav och kust brukar vara utmanande för en fotograf. Jag brukar oftast placera mig på någon strategisk plats längs kusten med kameran på frihand, för att snabbt kunna fotografera det som dyker upp. Det är en utmaning att hitta ostörda områden för att exempelvis placera ett gömsle så det blir inte alltför många sådana sittningar på ett år.

En plats jag gillar är kyrkogården i norra delen av Ängelholm. Här har rådjuren, ekorrarna och fåglarna vant sig vid personalen och besökarna, djuren bryr sig inte nämnvärt när jag dyker upp. Visst blir de lite misstänksamma när de upptäcker att jag stannar upp och observerar dem men ganska snart så återgår de till sin tidigare sysselsättning. Bilden på stjärtmesen är från en sådan promenad på kyrkogården i våras.

För mig är naturfotograferingen ett rent fritidsintresse och ett härligt sätt att komma ut i naturen. I år har jag fått prioritera lite annat så antalet naturturer och därmed antalet exponeringar har varit klart färre i år än tidigare år. Förhoppningsvis så kommer det bli fler fototurer under kommande år.”

Stjärtmesparet byggde mycket intensivt på sitt bo i en tät en på kyrkogården. De flög alltid in med bomaterialet på motsatta sidan och kom ut åt mitt håll några sekunder senare. Utmanande fotografering med extremt kort skärpedjup. Efter några repetitioner så började jag lära mig att hinna med i svängarna. 7 april vid Heliga korsets kapell, Ängelholm.

Pilgrimsfalken jagar en tofsvipa över våtmarken. Överraskningseffekten är förbrukad och tofsvipan girade effektivt varje gång pilgrimsfalken kom ifatt. Till slut gav pilgrimsfalken upp och gav sig iväg på jakt efter ett mer lättfångat byte. 19 april vid Stureholms våtmark, Helsingborg.

I högsommartid erbjuder olika insekter aktiv och utmanande fotografering. Humlebaggen är på väg mot en åkertistel. 22 juni vid Klörenparkeringen, Ängelholm.

I augusti flyttar buskskvättorna söderut. Här sitter en buskskvätta i en åkertistel, när solen är på väg upp en augustimorgon. 14 augusti vid Västraby, Helsingborg.

På eftersommaren föder de kentska tärnorna upp sina ungar i området vid Rönnen och Sandön. Föräldrafågeln kommer med en tobis och lockar med sig ungfågeln som ivrigt följer efter till en lämplig plats för att överlämna födan. 16 augusti vid Sandön, Helsingborg

Mer att läsa