Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2018: Thomas Jågas

Natursidan.se:s Naturjulkalender 2018 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Thomas Jågas från Dalarna är invald i Naturfotograferna sedan 2009. Han skildrar gärna de mellansvenska skogarna och fjällen, vilket resulterat i boken “Fjällnära ljus” som släpptes i slutet av 2017. Sommaren 2018 hade Thomas Jågas även en utställning på Naturfotografiska.

• Se fler av Thomas Jågas bilder på Facebook och här på Natursidan.se

“2018 blev ett år som var annorlunda på många sätt. Men å andra sidan, vilket år är inte det egentligen? I Dalarna där jag bor och där jag i huvudsak fotograferar fick en vinter som var ovanligt snörik och lång. På många sätt fantastisk men det ställde också till det för mina fotoplaner.

Uppe i fjällen låg snön länge djup och Nipfjället var helt täckt av snö långt fram på vårvintern. Normalt brukar det alltid finnas barblåsta fläckar där fjällriporna håller till men i år var fjället som ett vitt salsgolv.
Våren lät även vänta på sig och ju längre tiden gick utan att snön började smälta så blev jag mer och mer orolig för årets tjäderspel. Planen var att lägga mycket tid där under våren men eftersom spelet ligger väldigt avsides uppe på ett berg så skulle djup snö göra det svårt att ta sig dit. Tyvärr började inte snön smälta förrän precis när spelet skulle vara som bäst och med över en halvmeter snö utan bärighet blev det bara att kasta in handduken. Ett desperat försök på orrspelet hann jag iallafall med men det slutade med att sökaren plötsligt fylldes av ett moln av dun då troligtvis en duvhök slog en av orrarna på myran. Kvar låg bara fjädrarna i morgonljuset… Sen slog värmen till och myrarna blev helt ofarbara av allt smältvatten….
Året har annars präglats mycket av mitt projekt Fjällnära ljus som strax före årsskiftet 17/18 bar frukt i form av boken med samma namn. Nästa steg i projektet var en utställning som hände på Naturfotografiska i Hallstahammar över sommaren. Ett galleri som kommunen driver under ledning av Anders Geidemark och där det bara visas naturfotoutställningar. Ett fantastiskt fönster för naturfotografin att visa upp sig på och ett mycket fint och viktigt jobb som Anders lägger ner.

Men även om projektet är i hamn så kommer jag aldrig att sluta fascineras av det fjällnära ljuset. En av årets mest minnesvärda dygn var när vi tog familjen ut en kväll för att övernatta under bar himmel på fjället tillsammans. Det blev en upplevelse för oss alla och jag tror till och med att ungdomarna glömde av telefonerna för en stund när det blev kortspel på kalfjället i den ljumma sommarnatten. Och fotografiskt blev det en magisk ljusupplevelse med smäktande ljus över det fjällnära landskapet i skymningen och dimhöljda dalar i gryningen.
Året blev även avstamp för nästa projekt som är tänkt att resultera i en bok om något år. Då kommer det inte handla om det fjällnära landskapet utan jag ska grotta ned mig i skogens dunkel bland lavskrikor, sumpskogar, högstubbar, orkidéer, lavar och mycket annat. Men det är en helt annan historia.”

Mer att läsa