Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2018: Stanislav Snäll

Vintertid kan man förledas att tro att insektslivet är nedlagt. Många insektsfotografer har en ”viloperiod” och lägger kameran på hyllan ett tag. Men egentligen är vintern en mycket bra tid att ta makrobilder. Och skulle man inte hitta några insekter så finns det gott om andra motiv i form av iskristaller och frusna vattendroppar.

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2018 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Stanislav Snäll är frilansande makrofotograf och entomolog (insektskännare). Under flera decennier har han besökt ett stort antal länder runt om i världen för att fotografera och utforska insekter. Sedan 2011 driver han tillsammans med John Hallmén webbplatsen makrofokus.se och anordnar kurser och workshops i makrofotografering och har även undervisat makrofoto på Folkuniversitetet. Han brukar även hålla föredrag om makrofotografering, insekter och naturen.

• Fler av Stanislav Snälls bilder kan ses på Instagram: @stanislavsnaell och på makrofokus.se

“Genom mitt arbete som entomolog och makrofotograf har jag haft möjlighet att under det senaste året ta insektsbilder på många olika platser och i de mest varierande naturmiljöer.

En turkisk hårig skalbagge Amphicoma, som är släkt med våra svenska trädgårdsborrar. Den sitter ofta på blommor där den äter pollen, nektar och väntar på en partner att para sig med.

Årets fotografering började i svensk vinterkyla med bilder av olika frusna makromotiv och övervintrande småkryp för att på våren ta mig till turkiska ekskogar på en magnifik bergsplatå. På sommaren blev det sumpmarker i Slovakien vid Donaus delta och på hösten blev det afrikansk sol i södra Kalahari. Den stora variationen av naturmiljöer återspeglar sig även i mina bilder från det senaste året.

På mina fotoresor och exkursioner försöker jag att experimentera med utrustningen. Där olika typer av objektiv och olika sätt att jobba med ljuset kan ge överraskande bildresultat. För mitt bildskapande är det viktigt att inte hamna i stereotypen och jag nöjer mig inte med ett enda fungerande sätt att ta bilder på. Jag provar gärna olika metoder och utrustning.

I september när sommaren i Sverige går mot sitt slut vaknar våren i södra Afrika. Bland de första skalbaggarna som kommer fram finner man praktbaggar av släktet Julodis. Dess engelska namn Brush jewel beetle beskriver dem mycket träffande. Deras hårda kroppsskal är ofta vackert metalliskt och på den sitter ansamlingar av röda eller gula långa borst. Vad kan de ha för funktion? Ja, man vet inte med säkerhet men möjligen fungerar det som en imitation av blommor, så när en sådan vacker skalbagge sitter på en gren kan det se ut som en vacker blomma.

Även om det är viktigt för mig att dokumentera insekter och dokumentera mitt arbete med beskrivande bilder är den bildmässiga och konstnärliga aspekten minst lika givande.”

Mer att läsa