Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2018: Sara Skidell

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2018 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Sara Skidell har varit intresserad av fåglar, djur och natur hela sitt liv. Hon älskar att resa men återkommer alltid till sina favoritplatser i Sverige där Skälderviken och Öland ligger henne varmt om hjärtat. Hon är även medlem i Young Nordic Nature Photographers.

• Fler av Sara Skidells bilder kan ses på skidellphotography.comInstagram: PhotoBySkidell eller Skidellphotography på Facebook.

“Mitt fotoår 2018 har varit fyllt av resor och besök på både nya och gamla platser.

Året började i ett kall och snöigt Funäsdalen. Bland all snö föll jag direkt för lavskrikorna som befann sig bara 10 minuter bort med buss. Deras nyfikenhet och kärlek till korv gjorde att de var lätta att experimentera med i olika ljus och bakgrunder.

I maj bar det av till Long point I Kanada. Anledningen var ringmärkning men på eftermiddagarna bar det av ut i skogen för att skåda fågel och då var kameran med. Kanadas fågelfauna är mycket annorlunda från vår i Sverige. Istället för våra gröna sångare har de så kallad skogssångare som man kan hitta i alla möjliga färger. Och istället för havsörnar har de vithövdade havsörnar som jag vid fler tillfällen fick glädjen att stöta samman med.

När jag kom hem från Kanada blev det att ta det lugnt och ladda batterierna inför hösten. Ibland blev det dock en tur till en ljunghed bara några minuter hemifrån. Även om det inte är den mest fågelrika platsen kan man njuta av buskskvättor, törnskator och andra småfåglar som sitter i topparna av enebuskarna som breder ut sig över ljungheden.

I augusti bar det av till Ottenby fågelstation för att jobba som andfångare året ut. Varje år flyttar det förbi 100 000-tals fåglar. Det ger en perfekta möjligheter att få bekanta sig med massor av rödhakar, kungsfåglar och kärrsnäppor. Men Ibland stannar andra fåglar till på udden. Allt från ovanligheter så som videsparv, kungsfågelsångare och videsångare till fåglar som man annars bara ser flyga långt ut över havet, så som denna tordmule.

Nu är vinter snart här och det flesta av våra fåglar har lämnat Sverige för att flytta söder ut. Men fortfarande finns några kvar som vi kan få njuta av. Gråsiskorna flyger runt i trädgården, snösparvarna hoppar runt i strandkanterna och man kan se skarvarna sitta på sina stenar när mörkret lägger sig över Ottenby Fågelstation.

För att sammanfatta mitt fotoår 2018 så har det varit full med nya upplevelser och jag kan bara hoppas att nästa år kommer bjuda på samma variation och underbara upplevelser.”

Mer att läsa