Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2018: J-P Lahall

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2018 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Jan-Peter Lahall är född 1955 och bor vid sjön Tysslingen i Närke. Han har arbetat som fotograf på heltid sedan 1985 och är känd för sitt kreativa uttryck. Han har blivit inspirerad av naturen sedan barndomen och det har lett till många resor runt om i Sverige och övriga världen. Han har vunnit flera tävlingar i Sverige och utomlands och suttit som domare i Nature wildlife photographer of the year i London (BBC), och European photographer of the year i Tyskland (GDT). Han har gjort 11 böcker och jobbar just nu med böcker om Ukraine, Storbritannien och en om naturen i världen.

• Se fler av J-P Lahalls bilder på Lahall.com och Lahallphotography på Facebook

“Inga resor blev det de första vintermånaderna av året. Jag höll mig i hemma markerna runt sjön Tysslingen. Det var meningen att jag skulle fotografera sjön hela året och hade tillsammans med byalaget, ansökt om ett bidrag till ett bokprojektet. Tyvärr fick vi avslag och helt plötsligt fick man tänka om.

I mars månad startar säsongen här vid sjön när sångsvanarna återkommer. Det finns inte en chans att missa det skådespelet och jag tillbringade mycket tid där. Nästa år, den 21-24 mars 2019, har Peter Engman och jag tänkt och ha en fotokurs här.

I maj gjorde jag något som jag aldrig gjort. Jag köpte ett helt gäng med pallkragar och satte i gång och odla. Det var riktigt roligt, trots att det tog en stor del av tiden. Att sedan få skörda och äta de grönsaker som man själv odlat, smakar extra gott!

I månadsskiftet maj/juni hade Peter Engman och jag en fotokurs i Finnmarken i Dalarna. En riktig trevlig tillställning med entusiastiska deltagare. Upp klockan 02.00 på morgonen för att möta morgondimman över myrlandskapet.

Försommaren löpte på med fotografering i hemmamarkerna, men i mitten på juni drabbades jag av lunginflammation. Jag var riktigt dålig och det tog nästan en hel månad innan jag kände att krafterna kom tillbaka. Det blev inte mycket fotograferande i år. Dels beroende på sjukdomen, men också på den varma sommaren. Det var mitt sämsta fotoår på många år!

Jag fotograferade dock Lars Karlsson i ett projekt som har namnet “Vittne finns inte”. Det handlar om Lars svåra uppväxt på fosterhem och olika särskolor i hans ungdom. Ett smärtsamt, men också intressant projekt för mig, som aldrig egentligen fotograferat människor. Vi har varit på 17 platser och det har varit mycket inspirerande att jobba med det. Det är meningen att det ska bli en bok under nästa år.

När hösten gjorde sitt intåg, var jag ute och fotograferade på sjön Tysslingen. Både fågeljakten och naturbilder. Gillar att sitta i vassen och leta motiv. Det kan tyckas som om det är svårt att göra någon bild i ett landskap av vass, men det ger alltid något nytt och intressant vid varje tillfälle.

Nu i slutet på året har jag skickat ut min kalender för 2019 till alla kunder och det är 25-års jubileum! Den innehåller alltid en bild på sångsvan från sjön Tysslingen.”

Mer att läsa