Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2018: Erik Berg

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2018 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Erik har fotograferat sedan 2010 och är medlem i Young Nordic Nature Photographers. Han har sedan barnsben ett brinnande intresse för naturen, som de senaste åren framförallt kommit att handla om hoten mot de nordiska skogarna och dess biologiska mångfald. Han har prisats i bland annat Fotosidan Masters där hans bild på nordfladdermus röstades fram som årets mästarbild 2017.

Eriks bilder kan ses på Instagram: @photographer_erikberg och på hans hemsida: http://erikberg.weebly.com.

Året fick en fantastisk början när jag i januari fick möjligheten att fotografera ett djur jag aldrig tidigare hade sett, nämligen utter! Efter ett misslyckad försök att se vitryggig hackspett fick jag och en vän syn på två uttrar. Uttern är ett mårddjur med riktigt intressant ekologi, och att se de två uttrarna tillsammans fiska i den iskalla forsen var extremt roligt.

Uttern har en väldigt unik ekologi, här fiskandes i en fors nära Gysinge.


Som student begränsas ibland mitt fotointresse i möjligheten att ta sig till olika ställen. Av den anledning har jag i år delvis fokuserat på att dokumentera den natur som finns i min närhet kring Uppsala. Från att tidigare har fotografera mestadels fåglar började jag under våren därför också att fotografera en del insekter. Ju mer jag lärt mig om naturen, desto roligare tycker jag att det är att vistas i den. För mig är verkligen naturen en oändlig källa till glädje.

En mindre bastardsvärmare som klättrat upp på ett grässtrå för att tina upp i morgonsolen.

Mitt fotointresse har lett till att jag också engagerat mig i andra frågor. Nämligen de hot som vi står inför när det kommer att bevara naturen och den biologiska mångfalden. Det är så lätt att ta naturen för givet. Det är något jag som naturfotograf fått erfara många gånger när jag har begett mig ut till mina favoritställen för att fotografera, men när jag kommit fram så fanns där bara en sönderkörd skogsväg kvar, och ingen skog. Detta hände bland annat i våras när jag stötte på en tjädertupp i ett område där det skett enorma avverkningar under de senaste åren. Jag tog flera bilder av den mäktiga fågeln som jag blev väldigt nöjd med, men åkte ändå därifrån med en stor klump i magen. Jag visste nämligen att ytterligare avverkningar var på gång. 

En spelande tjädertupp fotograferad i maj, fotograferad i ett avverkningsdrabbat skogsområde.

Årets mest produktiva period för mig som fotograf var helt klart de två veckor jag spenderade runt Island i somras. Här blev det många tillfällen att fotografera valar, häftiga fåglar och storslagna landskap. Nätternas fantastiska ljus var nog det som imponerade mest på mig. Timmarna efter att solen gått ner belystes motiven med ett mjukt ljus, och dess strukturer och färger kom verkligen till rätta.

Ett par silvertärna fotograferade i fjällandskapen på östra Island.

Lanskapet kring den aktiva vulkanen Hekla på södra Island.

Mer att läsa