Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2018: Annika Dsign

En av årets första bilder när jag anländer till Gotland. Strandskatorna gäckar en ensam liten strandpipare som valt att landa på deras lilla sandbank.

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2018 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Annika Dsigns fotografering började hösten 2013 av en slump. När hon året efter började tillbringa mer tid på Gotland så växte både inspirationen och fotograferingen.

• Se fler av Annikas bilder på ww.annikadsign.com

Här var turen på min sida, jag hade för en gång skull även med mig mitt 24-70mm till Doppingpölen. Samtidigt som magin slår till kommer de små svarthakedoppingarna simmandes rätt in i bilden i exakt rätt sekund.

“Stunderna bortom stadens stress är mitt guld. I naturen hämtar jag min kraft, energi och ro i själen.

Kärlek och uppvaktning är en vacker ceremoni hos de underbara skäggdoppingarna.

Min största passion är dimmiga morgnar när solens första strålar visar sig över horisonten för att möta upp älvornas dans och skapa magiska ljusförutsättningar. En ny dag är på väg att vakna och jag fylls av en förväntan och tacksamhet över att få vara just här och just nu, att kunna släppa allt och bara njuta över just min tid i solen tillsammans med naturen och djuren. Den bästa medicinen mot allt!

Juli och augusti var jag tillbaka i Stockholm, då det var tjugo grader även på natten spenderade jag tiden ute nästan jämt. Dessa stunder kommer jag aldrig att glömma, så underbart magiskt med den luftfuktigheten och en sol som fick kämpa hårt för att orka tränga igenom gjorde att det kändes som jag levde i en drömvärld. Överallt uppstod helt makalösa ljusspel runt omkring mig och mina fågelmodeller byttes till lite annat. Här överraskades rådjuret lika mycket som jag när vi plötsligt såg varandra i dimman.

I år anlände jag till Gotland i maj och mina tankar denna sommar var att fotografera vadare men det är sällan jag lyckas när jag planerar, mina bästa bilder är oftast de spontana. Det gör också att jag ofta springer in i något helt annat, detta år blev det skäggdoppingarna som kom att dominera i stället. Jag föll pladask för deras otroliga charm redan första gången jag började studera dom. Mitt hjärta togs med storm och dom drar mig ofta tillbaka likt magneter. Jag längtar redan till våren – min bästa tid på året, en början, en ny start.”

I bland orkade inte ens solen tränga igenom dimman, själv såg jag knappt stigen framför mig. En vit springare uppenbarade sig en bit bort och jag tyckte att den gjorde sig väldigt bra som modell denna morgon.

Mer att läsa