Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2017: Niclas Ahlberg

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2017 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Niclas Ahlberg är en naturfotograf som mestadels har Gotland som hemmaplan för sitt bildskapande. Men de yttersta kobbarna i Stockholms skärgård gästas också frekvent under vår och höst. Någon resa utomlands med kameran blir det oftast också varje år.

• Se fler av Niclas bilder på Niclasahlberg.se eller Instagram @Niclasahlberg

Mitt fotoår började som oftast på Gotland. Min ambition var att fota Gotland i vinterlandskap och de typiska arter av fåglar man hittar där under vintern. Det var dock åtta grader varmt och sol och den fågel jag fotade mest var en övervintrande svarthakad buskskvätta på en gödselstack. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Framför allt inte i en tid av klimatförändringar.

Under vintern blev det också några besök i olika rovfågelgömslen för att bota fotoabstinensen.

Årets höjdpunkt var en resa till Svalbard som jag planerat och funderat över länge. Till slut bestämde jag mig för att åka i april när ljuset kommit tillbaka men fortfarande ger långa skuggor och många timmar med fantastiskt fotoljus. Jag har sällan känt sån kärlek till en plats som till detta sköra paradis. 

I juni blev jag hastigt och lustigt erbjuden ett antal dagar i Bence Matés fantastiska gömslen i Ungern. Jag packade ihop kameragrejerna och begav mig till den ungerska pustan. Där väntade härfåglar, biätare och storkar. En kort och intensiv vistelse men ett ställe med fantastiska fotomöjligheter men också stora begränsningar till eget bildskapande. 

Sommaren spenderades som vanligt på Gotland där fotografering av rastande vadare är favoritsysslan. Men just denna sommar var vattnet väldigt högt nästan hela sommaren. Detta i kombination med hårda vindar gjorde att de flesta vadarna flög förbi Gotland och vidare mot Öland och Skåne. Men några lyckade morgnar blev det i alla fall.

Svarthakad buskskvätta
Den första arten som fotades på året var ganska otippat en svarthakad buskskvätta på Gotland. Den hade valt att övervintra på en gödselstack på södra Gotland och såg ut att trivas den ovanligt varma januaridagen som jag var på plats.

Stormfågel
En stormfågel sveper förbi vårt hem M/S Origo i den rosaskimrande polarnatten. Landskapet är bedövande vackert och jag står på däck och njuter tills jag i princip står upp och somnar.

Duvhök
Jag spenderade några dagar i ett duvhöksgömsle som jag har tillgång till. En bildidé jag haft var att islolera duvhöken helt i snö. Det åstadkom jag genom att bygga upp en vall med snö och gömma ett stycke kött framför vallen.

Härfågel
En bild jag hade på näthinnan när jag åkte till Ungern var att få en härfågel i motljus med uppsträckt kam. Det levererades dag två i Bence Mates genomtänkta gömslen.

Vaktel
Den blåsiga sommaren med högt vatten gav inte så många tillfällen att fota vadare så fokus ställdes in på andra mer svårfotade arter som till exempel vaktel. Noggrann planering och såklart lite tur gav till slut detta porträtt av den “osynliga” fågeln.

Gossip in the bay
En av få morgnar med lugnt väder och lågt vatten gav denna bild som jag kallar “Gossip in the Bay”. Myrspovshonan berättar för sina åhörare något väldigt spännande. Kanske driver hon med den stackars kärrsnäpan som står ensam på en sten bredvid.

Mer att läsa