Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2017: Jana Eriksson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2017 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Jana Eriksson är reklambyråägare, fotograf och formgivare. Samt engagerad klimataktivist, skogsmupp och nyfiken. Hennes bildspråk är dokumentärt med en lätt magisk toutch. Verklighetens bistra grånad ses inte lika intressant som en skog i kvällsljus. Hon är 33 år och kommer ursprungligen från Örebro.

• Se fler av Janas bilder på Janaeriksson.comForeverafter.se och Goodone.se.

“2017 har varit året då min relation till naturen och framförallt skogen fördjupats.
Jag har gått många kurser; Göra upp eld med pinnar, Naturmedvetenhet, Ta hand om hela djuret, Skogsinventering, Svampar & signalarter och Överlevnadskurs inför samhällskollapsen. Kameran har alltid varit med.

Mellan detta har det blivit en hel del turer i skogarna runt Stockholm, framförallt Nackareservatet då det ligger nära mitt hem. Jag har fyndat ljus och motiv i skogen. Det är så jag gillar att jobba. Som yrkesfotograf är jag lite mer planerad.”

Gullringskärret.
Solblandat moln och skymning, men ibland så letade sig ljuset in mellan träden och jag sprang mot ljuset för att hinna fånga det innan nästa moln kom i vägen. Otroligt vacker plats.

Död ved.
Under en mossexkursion i Tyresta naturreservat. Lärde mig några mossor, de är häftiga.

Kvinna vid vattnet.
Dammtorpssjön i Nackareservatet. Jag har tjuvtagit bilden. Kvinnan satt och såg harmonisk ut på en av mina favoritspots. Otroligt vackert ljus där på eftermiddag/kväll.

Hattingar. En höstdag i Gullringskärret, jag packade med systemkameran för ovanlighetens skull och letade vackra motiv. Hittade massor med härliga svampar.

Gullringskärret.

Mer att läsa