Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2017: Camilla Noresson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2017 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Jag är en Skånsk naturfotograf bosatt i Malmö. Till vardags arbetar jag på ett stort Service Managementföretag. Både natur och fotografering ger mig energi och näring åt min kreativa ådra. Makrofotografering ligger mig varmast om hjärtat men kustlandskapet fångar mig totalt. Jag vill med hjälp av mina bilder förmedla energier och känslor vidare till andra människor och få dem att tycka om naturen och vilja bevara den och förstå hur viktig den är och skapa ett engagemang genom att nå själen hos betraktarna. Medlem i PhotoNatura.

Se fler av Camillas bilder på Camillanoresson.se, Instagram, Facebook eller föreningen PhotoNatura

“Även i år har det blivit en hel del fotografering även om jag önskar det blivit mer. Fototurerna lokaliserade sig mest till de södra delarna av Sverige som bjuder på en fantastiskt variation av motiv.

Den kalla vintern med snö och is infann sig inte riktigt så som jag ville ha den men i början av 2017 frös det till någon dag och jag var ute och jagade ”ytor” och utsnitt på frusna vattenpölar och frost på marken. Något som jag också är väldigt förtjust i är att fotografera fåglar med långa slutartider när de flyger över fruset vatten. Det blir en sådan härlig blåton i bilderna.

Flyer – En fiskmås kom flygande över isen som lagt sig i ett tunt lager på dammen i Slottsparken, Malmö.

Våren var som vanligt väldigt färggrann och det blev många makrobilder på alla möjliga blommor. Det är ju bara ett måste att fånga alla dessa vårblommor. Det är en ljuvlig tid då livet börjar spira igen. Jag är väldigt svag för färgbilder och våren bjuder på en ljuvlig färgpalett.

Dock inträffade det tragiska terrordådet i Stockholm. Den dagen påverkade mitt bildskapande så mycket att jag kunde inte ens titta på mina färgbilder. Kände ändå att jag ville uttrycka mig på något sätt med en bild. Jag konverterade en blombild till sv/vitt. Bilden fick tala med sina mörka partier och sitt starka solljus. För mig symboliserar de mörka partierna hotet och ljuset på blomman blev hoppet om att ljuset ska segra. Allt spirar i livets ljus. Aldrig någonsin ska vi låta ett mörkt hot ta herraväldet över ljuset och hoppet. Det måste vi kämpa för.

”Light in the dark” – En ungersk blåsippa i Alnarpsparken en bit utanför Malmö.

Precis i övergången till sommar följde jag med PhotoNatura på en resa till ön Nidingen som ligger utanför Kungsbacka ca 1 mil ut i Kattegatt. Det var en blåsig resa och himlen var väl inte dagtid så spännande. Svårt att fota makro i den blåsten för inget var stilla. När jag låg där på marken fick jag en idé. Nämligen att fota makro på fyrarna vilka var det enda motiv som inte vek sig för vinden. Fantasin skenade iväg och framför mig såg jag hur de stora vågorna slog över fyrarna i ett rasande brus. Denna tanke försökte jag föreviga med hjälp av makroteknik och jag lät de vita strandblommorna bli förgrund i solskenet.

”Fantasy waves” – Ibland är inte saker man ser det man tror det är. I de korta skärpedjupen kan man ha väldigt kul och vara kreativ. Låta fantasin flöda.

På höstkanten blev det en tur till Ugglarp också med PhotoNatura och det finns väldigt många fina fotoplatser längs den västkuststräckan. Rekommenderar verkligen ett fotobesök där. Jag riktade även linsen in mot skogspartierna och de vindpinade träden. Där fanns många trevliga utsnitt.

”Risig” – Tagen vid den Halländska kusten i Vesslunda vid Suseåns mynning.

En reflektion jag gjorde när jag valde ut bilder till denna kalender och kikade tillbaka på bilder jag tagit under året är att jag faktiskt har gjort fler bilder sv/vita i år än tidigare år. Därför valde jag ut dem till kalendern. Det är kul att kika tillbaka på sitt år så när ni känner att ni kör fast rekommenderar jag verkligen att ni kikar tillbaka i era mappar. Det ligger säkert guldkorn där som är värda att förädla.

Önskar er nu ett Gott slut på 2017 och ett Gott nytt 2018 som vi firar in med gnistrande stjärnor. Naturligtvis även i år på ett natur- och djurvänligt sätt.”

”Stars”- Denna bild på den köttätande växten Sileshår har jag tagit med ett gammalt objektiv med namn Volna9. Ett klurigt objektiv och vi behöver definitivt arbeta lite hårdare på vårt ”förhållande”. Men lite fotografiska utmaningar ska man ha för att utvecklas.

Mer att läsa