Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2014 – Daniel Pettersson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Daniel Pettersson har fotograferat fåglar sedan han var 14 år (2004) och har idag ett väldigt imponerande bildbibliotek över jordens fåglar. Fler av Daniels bilder kan ses på hans presentationssida här på Natursidan.se och på Danielpettersson.com.

“Mitt 2014 har varit väldigt annorlunda mot 2013, då jag var student och kunde resa mycket i och med att jag kunde disponera min tid bättre. I år har jag klivit in i arbetslivet på riktigt och då har fotograferandet fått stå åt sidan lite.

140118-Skaggmes-3-LI januari och februari jobbade jag många timmar för att få en bild på ett gäng skäggmesar som övervintrade i ett vassområde utanför Stockholm. En ljus men mulet dag kom så läget, skäggmesarna dök upp alldeles nära och denna enormt vackra hane poppade upp på ett vasstrå i några sekunder. Resultatet blev min favoritbild på hela året, då snön under vassen lyste upp så fint.

140403-Kaspisk-pipare-4-LI mars-april tog jag mig ut till Sveriges första kaspiska pipare på Mörkö utanför Stockholm. Efter fyra frostbitna morgnar kom till slut läget när molnen skymde det hårda ljuset och piparen sprang fram till åkerkanten och kom ett 10-tal meter ifrån mig där jag låg i ett lerigt dike. En riktigt cool upplevelse att uppleva en ny art för landet på så nära håll. Dessutom var det en drömart som jag länge tänkt att resa till Asiens stäpper för.

140505-Svarthakedopping-4-LSvarthakedoppingen är en väldigt vacker och ganska lättfotograferad fågel, och jag hittade ett riktigt guldställe på en golfbana där doppingarna byggde bo precis vid golfspelarnas promenadväg, vilket gjorde dem mycket toleranta möt störning. Här samlar paret bomaterial, ni ser tången som flyter runt fåglarna.

140903-Black-Skimmer-1-LMitt sista bidrag kommer från en resa till Cape May, New Jersey i USA. Längst ute på en sandrevel hittade jag en familj med amerikanska saxnäbbar som badade och putsade sig. Här kommer en av ungfåglarna in för landning.

Jag passar på att önska alla en god jul och ett gott nytt år.”

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014

 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013

Mer att läsa