Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2014 – Cecilia Rudengren

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Cecilia Rudengren är naturfotografen som gärna har fåglar som motiv och som vill fånga karaktär och personlighet i sina bilder. Hon har deltagit i flera utställningar och bland annat vunnit en stor fågelfototävling på Falsterbo Bird Show (vinnarbilden är måsungen som syns här). Fler av Cecilias bilder kan ses på Ceciliarudengren.com.

“Jag har haft många fina naturupplevelser under året, många av dem har varit på hemmaplan. Jag har bland annat suttit i vattnet medan storskrakar har jagat fisk precis runtomkring mig, jag har haft nära möten med storlommar, sett rådjur simma i vackert kvällsljus, jag har haft stilla morgonstund med drillsnäppa, smugit på ormvråk, vaknat upp till gärdsmygens morgonserenad och jag har fått möta kattuggleungarna som växte upp i nya holken.

Det är ofta de nära naturupplevelserna som ger mig mest, men Svalbardresan i början på hösten gjorde dock ett riktigt starkt intryck. Det är en speciell känsla att glida runt uppe i Arktis bland isflak och det storslagna landskapet. Jag blev helt Arktisfrälst. Jag är väldigt förtjust i den svala färgpaletten och det var fantastiskt häftigt att få möta sillvalar, sälar, valrossar, svalbardrenar, polarräv och isbjörn. En hoppande isbjörn hade jag inte väntat mig att få se, än mindre att få en bildserie av på själva hoppet. Att ta en simtur bland isflak strax över åttionde breddgraden var en cool upplevelse på alla sätt och vis. Det hann också bli orrspel och ringmärkning av ugglor i Bergslagen samt två utställningar.

Cecilia Rudengren_Fiskgjuse_Yngern-4Jag tycker att det är härligast att vara ute tidiga morgnar och jag njuter i fulla drag av att sitta stilla och bara vara medan allt vaknar till liv. Några morgnar sticker ut och här är en av dem när jag mötte fiskgjusen som var ute på frukostjakt.

Cecilia Rudengren_Parluggla-2I våras blev det en tur till Bergslagen för att frossa i ugglor. Vi såg ruvande berguv och fick vara med och ringmärka kattuggla, pärluggla och slaguggla. Här en bild på mamma pärluggla som satte sig i ett träd och bevakade ringmärkningen av hennes små otroligt söta barn.

Cicci_Svalbard_Vicks bla-2

En bild från Svalbard. Att se den här vyn var som att hamna direkt i en den gamla reklamen för Vicks blå.

Cecilia Rudengren_fjallrav_Svalbard

Jag fastnade riktigt för den här lilla filuren som poserade fint vid några tillfällen. Gillar dock den här bilden när den lilla polarräven smyger runt och är lite hemlig.”

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014
 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013

Mer att läsa