Gå till innehållet

Naturfotografen Åsa Vadings svenska favoritarter: Jungfrusländor

Blå jungfruslända. Foto: Åsa Vading 

Som en nedräkning inför Biologiska mångfaldens dag den 22 maj presenterar några av landets naturfotografer sina svenska favoritarter. Åsa Vading visar idag upp de fascinerande trollsländorna blå och blåbandad jungfruslända.

LÄS MER OM BIOLOGISKA MÅNGFALDENS DAG

“Blå jungfruslända och blåbandad jungfruslända

Den blå jungfrusländan tycker jag är en ovanligt vacker slända, med sin nästan metalliskt skimrande blå-gröna färg på både kropp och vingar. Färgen ser ut att skifta från grönt till blått beroende på hur ljuset faller på den. I juni brukar man börja kunna se dem vid långsamt flytande vattendrag, där hannen uppvaktar honan med en virvlande, flyktig parningsdans. Det är hanen som bär den vackra blå färgen, medan honan är mer brunaktig.

Man kan lätt förväxla dem med den blåbandade jungfrusländan, men den blåbandade jungfrusländans hanne har inte helt blåfärgade vingar, utan de är delvis genomskinliga med endast ett parti på vingen blåfärgat, som ett brett band.

Blåbandad jungfruslända. Foto: Åsa Vading 

Dessa två jungfrusländor är mina favoriter bland sländorna. De är så otroligt vackra, men också väldigt svåra att fånga i flykten med kameran. En verklig utmaning! Jag ser redan fram emot årets försök.”

Se fler av Åsa Vadings bilder på Vading.com

Mer att läsa