Gå till innehållet

Naturfilm: Sveriges sydligaste järvföryngring

Järv (i hägn). Foto: Marie Gillander 

Det går inte speciellt bra för järven i Sverige. Antalet har minskat kraftigt de senaste åren, men den sprider sig åtminstone till nya områden. I fjol föryngrade sig järvar för första gången i Värmland. I år skedde första i Dalarna, enligt länsstyrelsen.

Även om järven fortfarande framförallt lever i fjällkedjan så tycks arten vandra söderut. Nu har länsstyrelsen fångat en järvföryngring på film i den södra delen av Vansbro kommun.

LÄS ÄVEN: • Antalet järvar i Sverige har minskat med en tredjedel på fyra år

– I takt med att snömängden i länet minskar ser vi att viltkamerorna har blivit ett allt viktigare verktyg i vårt inventeringsarbete. Vi har tidigare fått in uppgifter som tyder på att en föryngring skett i området, men har inte lyckats bekräfta det fören nu, säger Fredrik Perols, naturbevakare på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: • Sveriges sydligaste järvföryngring 2016

I slutet av 2016 konstaterade Naturvårdsverket att det finns ungefär 500 järvar i Sverige. Det är under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus och dessutom fjärde året i rad som antalet minskar. Nu återstår bara två tredjedelar av stammen jämfört med år 2012.

Källor: länsstyrelsen Dalarna och Naturvårdsverket

Mer att läsa