Gå till innehållet

Miljardsatsning för att skydda ståtliga strålstjärtshönan

Strålstjärtshöna. Foto: Pacific Southwest Region U.S. Fish and Wildlife Service

Strålstjärtshöna. Foto: Pacific Southwest Region U.S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia

I USA pågår just nu en stor satsning på att skydda den ståtliga strålstjärtshönan (Sage grouse). Nyligen fick projektet ungefär 1,5 miljarder kronor och ett rekordstort nytt skyddsområde.

Strålstjärtshöna. Foto: Pacific Southwest Region via Wikimedia

Strålstjärtshöna. Foto: Pacific Southwest Region via Wikimedia

Strålstjärtshönan är en fälthöna som lever på västra USA:s prärier. Sedan 1900-talet har populationen halverats och även om den fortfarande “bara” klassas som “nära hotad” på IUCN:s rödlista så har det i USA inletts åtgärder för att rädda den spektakulära arten med sitt sevärda spel (film längre ner på sidan).

I februari sköt Natural Resources Conservation Service till 1,5 miljarder kronor åt projekt för att skydda strålstjärtshönan. Under nio års tid är planerna att förbättra 32 000 kvadratkilometer genom att ta bort barrträd, plantera lämpliga grödor och markera stängsel bättre för att hindra strålstjärthönorna från att flyga in i dem. Arten hotas bland annat av förlorade livsmiljöer, expolatering från gruv-, olje- och gasbolag, invasiva arter, jakt och bränder.

I Nevada har över 2330 kvadratkilometer av lämpliga livsmiljöer på privat mark skyddats, samtidigt som gruvföretag fått “större säkerhet när de letar nya gruvområden”.

U.S. Fish and Wildlife Service (USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket) ska i år avgöra om strålstjärtshönan ska skyddas av den så kallade “Endangered Species Act”.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=bRQgYjKaGek”]

Källor: Missoulian och Star Tribune

Mer att läsa