Kyrkan som löser råttproblem på naturlig väg

Kattuggla. Foto: Marie Mattsson http://www.natursidan.se/fotografer/marie-mattsson/

Kattuggla. Foto: Marie Mattsson 

I Hardeberga kyrka i Södra Sandby utanför Lund har församlingen problem med att möss och råttor för oväsen under gudstjänsterna. Kyrkoherden ville dock helst lösa låta problemet lösas av naturen självt, eller rättare sagt av ugglor.

Efter att ha störts av råttor och möss upptäcktes spår av dem lite här och var i kyrkan, men den kanske enklaste lösningen kändes inte aktuell för Niclas Loive, kyrkoherde i Hardeberga kyrka.

– Det känns lite tråkigt att sätta ut fällor och det känns bättre att naturen får sköta det själv. Det finns ett stort stenbrott i Hardeberga och där finns redan kattugglor, tornfalkar och eventuellt tornugglor*. Vi tänkte ge dem möjligheten att flytta in hos oss i holkar.

Församlingen har nu fått tillstånd av länsstyrelsen för att sätta upp uggleholk i kyrktornet. Förhoppningsvis kan därmed råttproblemet lösas samtidigt som ugglorna gynnas.

*Tornugglor räknas som akut hotade i Sverige och är väldigt sällsynta. Om det förekommer häckningar i landet så hemlighålls de. Hardeberga stenbrott är dock en välkänd lokal för att se berguv.

Läs mer:
Se och hör skillnad på Sveriges ugglor.

Källa: P4 Malmöhus