Gå till innehållet

Kommuner allt mer engagerade i Earth Hour

WWF:s symboliska kampanj Earth Hour äger rum på lördag 25 mars klockan 20:30-21:30, men den är numera något betydligt större än en timmes nedsläckning. Kommuner och privatpersoner uppmanas att på olika sätt agera för klimatet och den biologiska mångfalden.

Varje år tvingas WWF förklara i sociala medier att poängen med Earth Hour inte är att världen ska spara el under en timme. Det är en symbolisk gest som är en del av en manifestation för klimatet och för att påminna varandra och våra beslutsfattare att det är hög tid att vända trenden och agera.

Många berömda platser kommer delta, så som Stockholms stadshus, flera kungliga slott, Göteborgsoperan och Skara Sommarland. I år arrangerar också många kommuner utökade evenemang under en längre tid. Järfälla kommun kommer till exempel ha tal, uppträdanden, energi- och klimatrådgivning samt en interaktiv utställning om koldioxidutsläpp och konsumtion. I Skurup anordnar kommunen fackeltåg runt Svaneholmssjön och i Östersund arrangeras bland annat frukostföreläsningar med olika energi- och miljöteman under en hel vecka.

Sedan flera år tillbaka uppmanar också WWF allmänheten att agera för klimatet i samband med dagen. Via WWF:s plattform Agera kan man bli medlem och utföra olika uppdrag som att göra bihotell, se över sitt sparande och skänka pengar till WWF.

– Vi vet vad vi måste göra. Nu handlar det om att leva upp till vad vi lovat. Världens länder har enats om att skydda 30 procent av land, vatten och hav, samt restaurera minst 30 procent av utarmade ekosystem och stoppa den mänskligt orsakade utrotningen av arter. Våra makthavare måste visa att det inte bara är tomma ord, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

Se fler tips på vad du kan göra i samband med Earth hour hos WWF.

Läs även

WWF släpper guide till kommuner som vill ta miljöansvar
• Guide till insatser för biologisk mångfald

Källa: WWF

Mer att läsa