Gå till innehållet

Kartläggning av unika växter innan deras livsmiljö blir cement

Kampong Trach-grottorna i Kambodja. Foto: Albeiro Rodas, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3351547

Kampong Trach-grottorna i Kambodja. Foto: Albeiro Rodas, Public Domain.

På Kambodjas kalkstensklippor lever arter som inte finns någon annanstans. Snart är de borta för evigt när den unika miljön ska bli cement.

En liten grupp forskare skyndar sig just nu att kartlägga alla sällsynta växter som finns i de här kalkstenskarstarna innan gruvföretagen maler ner bergen för att skapa cement åt landets byggboom. Även stora delar av landets skogar huggs ned för att mätta efterfrågan på byggmaterial och lyxiga trävaror. Kambodja riskerar att bli det land i världen som snabbast förlorar sina skogsområden.

Växterna som hittas i området är så pass unika med så komplexa livsmiljöer att de troligen aldrig kan återskapas. Trots att de lever i ett varm fuktigt land har de tvingats anpassa sig till att knappt ha tillgång till vatten under sex månader per år. Växterna uppför sig därför som kaktusar och succulenter med tjocka blad som kan lagra vatten under torra perioder.  Miljön beskrivs som ökenöar omgivna av hav bestående av tropiska regnskogar.

Under två exkursioner hittade forskarna över 130 arter kärlväxter som enbart växer bland de här kalkstensklipporna. Flera av dem är nya bekantskaper för vetenskapen. Målet med kartläggningen är att påverka myndigheterna att rädda området från exploatering.

Källa: NY Times

Mer att läsa