Gå till innehållet

Karta över Sveriges bästa platser för fågelskådning

Det började som en spontan idé och utvecklades till ett medborgarprojekt som engagerar ett stort antal fågelskådare.

• Klicka här för att komma till kartan i Google Maps (öppnas i separat fönster)

Utforska kartan i separat fönster – detta eftersom Google Maps kräver cookies, men det gör inte Natursidan.

Den 5 februari skapades spontant en Google Maps-karta för fågelskådning. Natursidan la in 20-30 bra platser och bad sedan fågelskådande vänner om hjälp. Ett dygn senare hade vi lagt in 150 platser i hela landet och initiativet växte snabbt. I dagsläget innehåller kartan över 700 platser och har visats ungefär 200 000 gånger.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning • Guide till fåglarnas dagsrytm

Det är många som hjälpt till, men eldsjälarna Johan HP Johansson och Henrik Nordholm har gjort en stor insats. Deras projekt med lokala fågelkartor passade perfekt in i den här kartan och de la även till, sorterade och städade upp bland de inlagda områdena. Förhoppningsvis kan “Fågelskådning i Sverige” få fler att ta upp kikaren och hitta ut i naturen.

– Idén är att vi tillsammans i ett kostnadsfritt medborgarprojekt, av fågelskådare för fågelskådare, skapar en heltäckande karta över alla spännande skådarplatser över hela Sverige. Det är här vi skådare sitter på en skatt att dela med oss av. Välkommen att hoppa på tåget, säger Johan HP Johansson.

Instruktioner
Kartan (länk) behöver klickas upp i ett separat fönster. Symbolen [> ] uppe till vänster i kartfönstret öppnar upp en informationsdel. Där visas bland annat att kartans lokaler är uppdelade i lager, som kan tändas och släckas. Ett lager innehåller alla platser av nationellt intresse, ett annat rymmer parkeringar, tillgänglighet och annat. Ett tredje har underlokaler som skapats i projektet för lokala fågelkartor. Det finns också länkar till andra fågellokalskartor och webbplatser.

I mitten av kartan, mellan Sverige och Finland, finns en blå “i”-symbol. Klicka på den för att få allmän information.

Symbolerna:

  • Prick med tre kvadrater betyder att det finns flera bra ställen i lokalen att skåda ifrån, eller att det är bra att gå/åka runt i området.
  • Handkikare står för plats med bra utsikt.
  • Fågeln markerar där fåglarna ofta är, alltså inte där man skall stå.
  • Personen med kikare står för bra ställe för fågelskådning.

Tanken med kartan är att visa bra ställen för fågelskådning. Här avslöjas inte hemliga åtlar, känsliga häckningslokaler eller liknande. Precis som vanligt gäller det också att visa hänsyn till både till natur, trafik och närboende.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till sevärda naturområden

I kartan finns också länkar till lokala, mer detaljerade kartor. Läs mer om dem i det här projektet eller kontakta fagellokaler@gmail.com. Det finns även ett Band (kommunikationskanal) för de som vill vara engagerade i projektet: @fagellokaler.

Tänk på att det här är ett initiativ som skapats av användare själva. Vi har försökt gå igenom kartnålarna, symbolerna och länkarna, men fel kan förekomma. Ytterligare fågelområden kan också tillkomma framöver. Tipsa oss gärna om platser som bör vara med eller ännu hellre – hjälp till att lägga in fler områden.

Mer att läsa