Gå till innehållet

Jetström som orsakade stormen Eunice rör sig norrut och ökar i styrka

Väderkvarn som förstörts av stormen Eunice 2022. Foto: Matzebino, CC BY-SA 4.0

Stormen Eunice drog nyligen genom Europa och slog vindrekord, orsakade stor förödelse och dödade minst 16 personer. Den orsakades av en jetström och forskning visar att denna jetström rör sig allt längre norrut och ökar i styrka.

Jetströmmar är kraftiga, relativt smala, böljande luftströmmar i atmosfären som har stor påverkan på vädret på marken. Det norra halvklotet har två jetströmmar och det södra har två. I takt med den globala uppvärmningen blir dessa jetströmmar långsammare och kan då låsa sig under längre perioder i samma läge. Det kan orsaka extremväder, som svår torka under sommaren och rejäla köldknäppar eller stormar under vintern.

En av dessa jetströmmar orsakade i veckan den katastrofala stormen Eunice som bland annat drabbade Storbritannien, Polen, Tyskland och Nederländerna med 16 döda, hundratals skadade och miljontals människor utan ström. Eunice har beskrivits som den värsta stormen i Europa på 30 år och slog vindhastighetsrekord i England på uppemot 55 meter per sekund.

Forskning från University of Southampton, baserad på en 141 år lång mätserie, visar att vinterjetströmmen över norra Atlanten och Eurasien har ökat i styrka med i snitt 8 procent. Dessutom har den rört sig ungefär 330 kilometer norrut.

Studien leddes av Samantha Hallam från Maynooth University på Irland:
– Betydande ökningar av vinterjetströmmens latitud och hastighet observeras över Nordatlanten och Eurasien. Dessa förändringar överensstämmer med den minskande temperaturskillnaden och ökande tryckskillnaden som observerats mellan ekvatorn och Arktis under perioden och är sannolikt förknippade med de allt varmare arktiska vintrarna.

En studie från University of Arizona 2021 bekräftar att jetströmmen rör sig norrut och att det troligen kommer orsaka fler extremväder i vår del av världen. I norra Europa troligen i form av mer regn och översvämningar, som drabbade Tyskland sommaren 2021, enligt forskarna bakom studien.

Jetströmmen är också på väg att bli mer oförutsägbar med större variationer enligt en annan studie. Det kan orsaka köldknäppar som den som drabbade södra USA 2021.

Källor: University of Southampton och Climate Dynamics

Mer att läsa