Gå till innehållet

IUCN lanserar grönlista – de bäst bevarade reservaten

IUCN har under 50 år gjort sig kända bland annat för sin rödlista där hotade arter sätts upp. Nu har de även lanserat en grönlista för att uppmärksamma “skyddade områden som bäst sköter sina uppgifter”.

Pyrenéernas nationalpark i Frankrike. Foto: Odan via Wikimedia

Pyrenéernas nationalpark i Frankrike, en av de första grönlistade områdena i världen. Foto: Odan via Wikimedia

Den första grönlistan innehåller 24 reservat från de första åtta länder som granskats och uppmärksammar bland annat en nationalpark i Australien som samarbetar väl med aboriginer och ett franskt marint skyddsområde som nu lockar ekoturism i form av dykare.

IUCN medger att åtta länder är en blygsam start med tanke på att det finns 209 000 skyddade områden runt om i världen. Det kommer enligt organisationen ta många år att gå igenom dessa och härnäst ska bland annat Mexiko, Kroatien och flera länder i Mikronesien och Nordafrika utvärderas. Målet är att grönlistan ska sporra länder, samhällen och organisationer att jobba mer med sina naturreservat.

– Världens skyddade områden är känsliga för hot som klimatförändringar och hårt tryck från nyetableringar. Om vi kan ge dessa välfungerande platser och personerna bakom dem ett lyft genom ett internationellt erkännande så blir de ett exempel som andra platser kan sträva efter, säger Trevor Sandwith, chef på IUCN:s globala skyddsprogram.

Källa: National Geographic och IUCN

Mer att läsa