Gå till innehållet

Intervju med Anton Lilja – Årets unga naturfotograf

Vinnarbilden på vanliga grodor. Foto: Anton Lilja

Vinnarbilden på vanliga grodor – “The long embrace”. Tagen med Nikon D2X + 70–200mm f2.8 + 1.4x teleconverter; 1/500 s vid f6.3; ISO 200; Nikon SB-800 Speedlight-blixt. Foto: Anton Lilja

Anton Lilja utsågs i höstas till Årets unga naturfotograf i 15-17-årsklassen i den prestigefulla tävlingen Wildlife Photographer of the Year. Vi bad att få se lite fler av hans alster och ställde lite frågor till honom.

Anton, som är född 1998, bor i en by utanför Skellefteå och det är här han fotograferar mest. Det var också där han hittade mängder av vanliga grodor i ett översvämmat grustag. I deras parning ingår att hanarna håller sig fast vid honorna i flera dagar för att vara beredda på att befrukta äggen när honan släpper ut dem.

_ALI9469

Anton hämtar sitt pris på galan. De som delar ut priset är fotografen Frans Lanting och Liz Bonnin, programledare på BBC.

Anton la sig på magen vid dammen och experimenterade med olika blixtar och lyckades till slut skildra skådespelet med två grodor och mängder av ägg i vattnet runt omkring. Bilden vann honom i år utmärkelsen Årets unga naturfotograf i BBC:s och Natural History Museums naturfototävling Wildlife Photographer of the Year.

I år vann du 15-17 årsklassen i Wildlife Photographer of the Year med din bild på vanliga grodor – kände du att du hade chansen till det när du skickade in dina bilder?
– Jag hade tidigare skickat in samma bild till tävlingen men då utan resultat men jag tänkte att den skulle få en sista chans så jag skickade in den igen.

I fjol blev du dessutom uppmärksammad i 11-14 årsklassen för din bild på en björn i Finland – var det första gången du tävlade?
 Nej, jag hade tidigare skickat in bidrag till tävlingen men det var första gången som jag fick med en bild i utställningen.

Kan du berätta lite om hur ditt natur- och fotointresse började?
– Jag började att fota när jag var ungefär när jag var åtta år då jag földe med min far som arbetar som naturfotograf. Sedan har mitt intresse ökat desto äldre jag blivit. Att det är just natur jag fotograferar beror på att jag alltid gillat att vara ute i skog och mark och naturfotot går väldigt bra ihop med friluftslivet.

Vad föredrar du att fotografera?
– Jag älskar att fotografera vilda djur men även att fånga vackra landskap på bild. Man skulle kunna säga att jag är lite av en allätare.

 Foto: Anton Lilja

Lappuggla på väg ut på jakt. Byske, Västerbotten. Foto: Anton Lilja

 Foto: Anton Lilja

Talgoxe går ned för landning. Medle, Västerbotten. Foto: Anton Lilja

 Foto: Anton Lilja

Denna bild är tagen från toppen av berget Låddebákte och vyn är ner mot Rapaselet, Sareks Nationalpark. Foto: Anton Lilja

 Foto: Anton Lilja

Flygande Jorduggla mot en klarblå himmel. Byske, Västerbotten. Foto: Anton Lilja

Mer att läsa