Gå till innehållet
Aktivister klädda som träd håller en banderoll utanför en ikeabutik under en miljöprotest.

Greenpeaces demonstration utanför en Ikea-butik i Sverige.

Ikea kopplas till avverkning av värdefull skog

Möblerna du köper i Ikeas butiker kan vara gjorda av träd från Europas sista gammelskogar. Det avslöjas i en ny rapport från Greenpeace.

Greenpeace har genom att analysera avverkningstillstånd och satellitbilder och genom att göra fältundersökningar i Rumänien, kunnat följa hur avverkad gammal skog hamnat i tillverkning av möbler i Ikeas butiker. I en ny rapport avslöjas bland annat att över 30 möbler som sålts i 13 länder, däribland Sverige, kommer från gamla rumänska skogar, inklusive två Natura 2000-områden. Dessa områden i bergskedjan Karpaterna hör till de mest artrika platserna i Europa och en av få gammelskogar som finns kvar i Europa.

I Sverige hittades kopplingar till 30 möbler, inklusive storsäljare som bordet Mörbylånga, samt stolen Ingolf, soffan Klippan och skärbrädan Proppmätt.

– Ikea kan inte ducka allvaret i det här. De vill gärna framstå som hållbara, men i verkligheten bidrar de till skövling av gammelskogar som absolut inte borde röras. Det är uppenbart att Ikea måste ta större ansvar för sina leverantörskedjor och leva upp till sina egna hållbarhetslöften. Det här är tyvärr inte första gången Ikea kopplas till den här typen av skandaler, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

I veckan utförde Greenpeace aktioner utanför möbeljättens butiker vid Kungens Kurva i Stockholm, i Tyskland och Tjeckien. Där framfördes bland annat budskapet att “är man stor och stark måste man vara snäll”. Greenpeace har också lanserat en namninsamling för att “kräva att Ikea tar ansvar och säkerställer att inget material från gammelskogar eller andra skyddsvärda skogar finns i deras leverantörskedja”.

Flygfoto över ett avskogat område med spridda träd kvar och en synlig frigjord stig.

Drönarbild över ett kalhygge i en före detta gammelskog i Karpaterna, Rumänien.

Lagligt men ohållbart?

Ikea svarade i Aktuell hållbarhet att de följer EU-reglerna.

– Även om det stämmer att Ikea inte gör någonting olagligt betyder det inte att det är hållbart, och just hållbara är ju Ikea måna om att framstå som. Samma sak gäller exempelvis utvinning av olja i Arktis. Det är också lagligt, men det är definitivt någonting som man bör hålla sig bort från om man bryr sig om vår miljö och gemensamma framtid, säger Erika Bjureby.

Ikea är en av världens största träkonsumenter. Enligt Greenpeaces rapport avverkas ett träd varannan sekund för att tillgodose Ikeas behov av virke. De har 500 butiker världen över, varav hälften finns i Europa.

– Greenpeace är inte principiellt emot att använda trä inom möbeltillverkning, så länge det går till långlivade produkter och inte sker på bekostnad av några av planetens mest värdefulla skogar. Jag tror inte att IKEAs kunder tycker att det känns lika charmigt att sätta ihop stolar och barnsängar hemma om de är medvetna om vad det verkliga priset för möblerna är. Det inser nog IKEA själva också, så vi uppmanar dem att bli en del av lösningen istället för problemet innan våra sista värdefulla skogar har hunnit förstöras, säger Erika Bjureby.

Källor: Greenpeace och rapporten “Assemble the truth: Old-growth forest destruction in the Romanian Carpathians”

Mer att läsa