Här är Sveriges nationalblomma

Liten blåklocka. Foto: Kk – Own work (etwiki), CC BY-SA 3.0

Efter en omröstning under våren har den nu korats – Sveriges nationalblomma. Över 80 000 personer deltog i omröstningen som till slut utsåg liten blåklocka till vinnare.

Svenska botaniska föreningen berättar att det tidigt i omröstningen visade sig stå mellan tre arter; linnea, liten blåklocka och hästhov. I slutet av finalen gick styvmorsviolen om hästhoven och det stod mellan liten blåklocka och linnea. Till slut drog liten blåklocka i från och vann med nästan 14 000 röster.

– Det märks att det har funnits ett behov av något positivt och trevligt. Vi har fått ta del av hundratals kommentarer, med egna bilder och personliga berättelser om favoritblommor och andra blomminnen, skriver föreningen.

Finalisternas placering:
1. liten blåklocka
2. linnea
3. styvmorsviol
4. hästhov
5. midsommarblomster
6. smultron
7. lingon
8. skogsstjärna
9. rödklöver
10. blåbär

Liten blåklocka är vanlig i hela landet på torra öppna, ogödslade marker och räknas som en karaktärsart i det gamla odlingslandskapet. Men den kan också hittas i fjällen.
Den beskrivs som en späd, flerårig ört (normalt cirka 2 dm) och växer i glesa tuvor med hängande klockformade blåa blommor. Bladen är karaktäristiskt spadformade och blommorna syns från juli till september.

Källa: Svenska botaniska föreningen