Grönsiska och bergfink årets bubblare vid fågelräkningen

Grönsiska. Foto: Erik Hansson

Birdlife Sverige har skickat ut ett preliminärt resultat från årets stora fågelräkning Vinterfåglar inpå knuten.

Med en tredjedel av rapporterna räknade ser talgoxen, som vanligt, ut att bli den talrikaste fågeln vid landets fågelmatningar och precis som vanligt verkar blåmes bli tvåa och pilfink trea. Lite mer intressant blir det längre ner på listan.

I fjol var varken grönsiska eller bergfink med på topp 20. I år är grönsiska fyra och bergfink sexa. Grönsiskan kan till och med hota pilfinken på tredjeplatsen och bergfinken ser ut att bli talrikare än koltrasten, om resultaten står sig.

Bergfink. Foto: Daniel Pettersson

– Både grönsiskan och bergfinken är fröätare. Grönsiskans viktigaste vinterföda är alfrön, medan bergfinken föredrar bokollon. Men bergfinken äter gärna även rönnbärens kärnor, och troligen kan den gångna höstens rikliga tillgång på både alfrön och rönnbär förklara att grönsiskan och bergfinken placerar sig så högt i år. Nu börjar nämligen förråden av alfrön och rönnbär sina – och då söker sig fåglarna in till matningsplatserna. Att rönnbären haft betydelse för bergfinkarna i vinter visas av att det är förhållandevis gott om denna art även norr om bokens förekomst i landet, till exempel i Dalarna, skriver Birdlife Sverige i en kommentar.

Räkningen av fåglar pågår i år för 17:e gången och det går fortfarande att skicka in era rapporter. Senast måndag kväll behöver resultaten skickas in via vinterfaglar.se.

Källa: Birdlife