Gå till innehållet

Göran Ekström är Årets naturfotograf 2014

Storlom i sommarnatt. Foto: Göran Ekström

Årets naturfotograf 2014 är Göran Ekström. Det meddelade Naturvårdsverket idag i ett pressmeddelande.

Stipendiet Årets naturfotograf delas ut för 24:e året och prissumman är 25 000 kronor. Stipendiaten får även möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

─ Göran Ekström får stipendiet för sina eminenta skildringar av sin hemmanatur. I hans bilder framstår den jämtländska naturen lika exotisk som savannen i Serengeti. Djurbilderna är klassiska och i bland måleriska, säger Eva Thörnelöf, vikarierande generaldirektör på Naturvårdsverket.

Göran Ekström bor i Jämtland och har fotograferat i över 40 år. Han skildrar gärna sin närmiljö och har bland annat gett ut böckerna “I lappugglans skog” (2002) och “Skogens hemligheter” (2012).

─ Det är en stor förmån att bli tilldelad denna fina utmärkelse. Särskilt gläder det mig när vår egen hemmanatur kan få uppmärksamhet framför mer avlägsna motivområden i andra världsdelar. I vår närhet utspelar sig ständigt storslagna händelser som bjuder det tränade ögat stor livskvalitet. Inte minst för yngre människor kan detta skapa positiva spår för resten av livet. Med kameran som följeslagare i naturen är det inte så mycket som blir oupptäckt som annars, säger Göran Ekström.

Skator i vinterlandskap. Foto: Göran Ekström

Räv i sommarnatten, på fjället, Härjedalen. Foto: Göran Ekström

Kungsörnspar blickar ut över sitt revir, Jämtland. Foto: Göran Ekström

Mer att läsa