Gå till innehållet

Från kråkhat till kråkfestival – staden som helt ändrat attityd

Amerikanska kråkor som samlats i ett träd. Foto: Jesse Weinstein (JesseW) - Own work. (ID# 16a), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=803018

Amerikanska kråkor som samlats i ett träd. Foto: Jesse Weinstein (JesseW). (ID# 16a), CC BY-SA 3.0.

Det här är berättelsen om hur staden Lancaster i USA gick från en planerad massavrättning av 30 000 kråkor till att anordna en årlig kråkfestival. 

I flera generationer har amerikanska kråkor samlats i Lancaster om vintern. Upp till 30 000 individer fyller staden med kraxande och en hel del spillning. Detta irriterade invånarna som till slut krävde att staden gjorde något åt fåglarna. En massförgiftning började planeras.

En liten grupp fågelvänner, med Laurie Ulrich i spetsen, startade gruppen Lancaster County Crow Coalition och började testa olika alternativa metoder för att skingra kråkorna. De använde fyrverkerier, signalpistol och en attrapp av en död kråka för att få bort kråkorna från stadens centrum. Till slut lyckades de få bort kråkorna till en grönare, mer fågelvänligt område utanför staden. När metoden visade sig fungera utannonserade Lancaster ett slut för planerna på att utrota kråkorna.

Det här var tio år sedan. Nu råder det en helt annan attityd mot kråkor i Lancaster. Staden anordnar varje år en fest med kråktema som varar i en månad – “Something to Crow About“. Då ordnas det konstutställningar, bjuds på kråkinspirerade rätter i restaurangerna och arrangeras kråk-maskerad. Det lokala museet anordnar också familjevänliga kråkfågelkvällar.

Kråkorna i Lancaster har gått från att vara ett hatat irritationsmoment till att hyllas i en festival.

Kanske något att fundera över i svenska samhällen som skjuter kråkfåglar – exempelvis Simrishamn och utanför Kristianstad.

Läs mer:
Kommun polisanmäld för dödade råkungar.
Skyddsjakt på råkor beviljad.

Källa: Audubon

Mer att läsa