Gå till innehållet

Första havsörnshäckningen i Varberg sedan 1800-talet

Havsörnsungarna vid ringmärkningen. Foto: Privat

Troligen för första gången sedan 1800-talet kunde fågelskådare under våren konstatera att ett havsörnspar häckade i Varbergs kommun. Nu i veckan kunde resultatet ses  – “två pigga och krya havsörnsungar”, enligt Naturum Getterön.

Det går bra för havsörnarna i Sverige nu. Under 2016 upplevde i stort sett hela landet häckningsrekord för havsörnen och enligt Havsörnsprojektet fanns det i fjol 700 par havsörnar i landet, vilket kan jämföras med att det på 70-talet bara fanns ungefär 20 par som fick ungar. Förbuden av de farliga miljögifterna DDT och PCB innebar en långsam återhämtning för havsörnen., enligt havsörnsinventerare som Ekot i Luleå pratat med.

LÄS ÄVEN: • Örn-tv i undervisningen en framgångssaga

På västkusten har det dock över lag gått sämre för havsörnarna.
– Vi vet inte riktigt varför. Kanske har vi varit lite dåliga på att hitta dem, säger Mikael Nord på Naturum Getterön, till Hallands Nyheter.

Nu har dock även Varbergs kommun, för första gången sedan 1800-talet fått ett häckande par. I veckan kunde de två friska ungarna i boet ringmärkas för att förhoppningsvis kunna följa deras liv och se hur det går för dem. Oftast stannar ungarna i trakten där de fötts och kan mycket väl bilda ett nytt revir.

LÄS ÄVEN: • Se skillnad på havsörn och kungsörn.

På Getterön har det sedan 2010 arrangerats en örnmatning som varje år lockar både gott om havsörnar och många människor som vill se de ståtliga fåglarna. Förhoppningsvis kan matningen hjälpa ungarna att överleva vintern och även locka fler havsörnar att häcka i Varbergs kommun i framtiden.

LÄS ÄVEN: • Ideell örnmatning prisad av Naturskyddsföreningen

Så här gick det till när havsörnarnsungarna ringmärktes:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=xmMigYr4FX8″]

Källor: Naturum Getterön och Hallands Nyheter

Mer att läsa