Gå till innehållet

Ideell örnmatning prisad av Naturskyddsföreningen

Denna havsörn är ringmärkt 2013-06-25 på Åland i Finland. Könsbestämd till hanne vid ringmärkningen. Ända sedan födseln har den bara kunnat läsas av på Getterön. Bilden är tagen på Getterön 2015-02-07.  Foto: Mikael Nord

En av många havsörnar som numera trivs vid Getterön i Varberg. Denna havsörn är ringmärkt 2013-06-25 på Åland i Finland. Könsbestämd till hanne vid ringmärkningen. Ända sedan födseln har den bara kunnat läsas av på Getterön. Bilden är tagen på Getterön 2015-02-07. Foto: Mikael Nord

Fågelvännen och Naturum Getterön-profilen Mikael Nord har fått ett pris av Naturskyddsföreningen i Halland på 6 000 kronor för sitt imponerande ideella arbete med att mata havsörnar vid naturum Getterön i Varberg. 

Anledningen till att Mikael Nord fick priset är för att han de senaste sex åren bedrivit vinterutfodring till havsörnar på Getteröns naturreservat. Arbetet sköts ideellt och han lägger ned i snitt någon timma varje dag på att förse områdets örnar med mat. Varje vecka åker han till Öströö fårfarm några mil utanför Varberg för att hämta 300-400 kg kött och den enda ersättningen som utgår är bensinpengar från länsstyrelsen, Getteröns café och Getteröbutiken, där han själv är delägare.

En del av köttet kommer även från den lokala butiken Årnäs kött. Foto: Mikael Nord

En del av köttet kommer även från den lokala butiken Årnäs kött. Foto: Mikael Nord

– De senaste sex vintrarna har jag skött detta. Dessförinnan även en hel del år på 80- och 90-talen. Utfodringen på Getterön numera sköts kontinuerligt med matning i princip varje morgon från ca mitten av oktober till slutet av februari, berättar Mikael Nord.

Då, för 20-30 år sedan, var det ont om örnar i området, men de senaste tio åren har det ändrats. Idag kan de ha 10-20 havsörnar samtidigt vid matningen.

– Förra vintern besöktes matningen av cirka 80 olika havsörnar. Av dessa kunde 35 exemplar identifieras med hjälp av ringmärkningen. Numera är minst hälften av de besökande havsörnarna omärkta.

Bråkande havsörnar vid Getteröns matning. Foto: Mikael Nord

Bråkande havsörnar vid Getteröns matning. Foto: Mikael Nord

Den här vintern var det något färre havsörnar, troligen ungefär 50 olika individer. Förutom örnarna lockar matningen även ormvråk, fjällvråk och duvhök regelbundet, samt röd glada och brun kärrhök vid något tillfälle.

Örnspaningen har blivit en succé och lockar många besökare till området. Foto: Mikael Nord

Örnspaningen har blivit en succé och lockar många besökare till området. Foto: Mikael Nord

Det är inte bara rovfåglar och kråkfåglar som lockas till Getterön. Matningen har i sin tur bidragit till ett större intresse från allmänheten och ett ökat besöksantal de senaste vintrarna till naturum Getterön. I fjol hade de runt 70 000 besökare totalt, en ökning på 300 procent.

 

Till nästa säsong ska dessutom ett publikt gömsle byggas om lite. I detta kan besökare studera och fotografera havsörnarna och de andra fåglarna utan att de störs. Att besöka gömslet är gratis.

Delvis tack vare Mikael Nords insatser är Getterön en av Sveriges bästa fågellokaler året om. Dessutom är det väldigt lättåtkomligt. Förutom parkeringar intill naturumet och våtmarkens flera spångar, utsiktsplatser och gömlsen ligger den också på promenadavstånd från Varbergs tågstation.

Mikael Nord vid en av två nya informationsskyltar till naturum Getterön. Foto: Privat

Mikael Nord vid en av två nya informationsskyltar till naturum Getterön. Foto: Privat

 

Mer att läsa