Första domen: Böter för dumpning av räkor

Nordhavsräka. Foto: Alaska Fisheries Science Center via Wikimedia

Nordhavsräka. Foto: Alaska Fisheries Science Center via Wikimedia

För första gången har någon åtalats i Sverige för att ha kastat småräkor över bord. Mannen döms av Uddevalla tingsrätt till böter på 24 300 kronor.

Fiskaren anmäldes av Havs- och vattenmyndigheten (HaV), som är nöjda med domen.

– Det är positivt att domstolen nu slår fast att den här typen av aktiviteter utgör ett otillåtet fiske. Och att befälhavaren på ett fiskefartyg är skyldig att känna till regelverket, säger Sara Grahn, chef på den juridiska enheten på HaV.

Mannen, som själv öppet kommenterat rättsfallet, upptäcktes av Kustbevakningens spaningsflyg när han kastade tillbaka småräkor i havet. Mannen nekade till brott, men dömdes alltså under onsdagen till böter på 24 300 kronor för brott mot fiskelagen.

– Blir det här ett rättsfall så kan detta avgöra hela den svenska räkfiskeflottans framtid. Myndigheterna vill nog väl. Men när det gäller lusen (småräkan) är den osäljbar och många kastar den därför över bord, sade den dömda fiskaren Janne Jansson till Bohusläningen i november.

Frågan om småräkor är het, bland annat för att världsnaturfonden WWF, 2014 satte rött ljus på Norhavsräkan i fiskguiden. En av anledningarna var just för att små räkor kastas tillbaka i havet. Eftersom de dör när de kastas tillbaka i havet hotar det beståndet på sikt.

– Olagliga utkast av småräka motverkar ett långsiktigt hållbart nyttjande av räkbeståndet. Det är därför viktigt för oss att domstolen delar vår inställning i detta fall, säger Sara Grahn på HaV.