Gå till innehållet

Folkrörelse för biologisk mångfald kan tvinga fram ny lag i Tyskland

Folkrörelsen för biologisk mångfald i München. Foto: Tobias Hase

I delstaten Bayern i Tyskland har miljöorganisationer, privatpersoner, honungsodlare, ekobönder och oppositionspartier gått samman med krav på att det införs en ny naturskyddslag som gynnar pollinatörer. Nu har de samlat in så många namnunderskrifter (1,8 miljoner) att delstatens regering måste ta hänsyn till deras förslag. 

De rekordmånga namnunderskrifterna, som motsvarar nästan 20 procent av befolkningen, och de stora demonstrationerna gäller en ny naturskyddslag för delstaten Bayern som ska hjälpa till att skydda pollinatörer. Bland annat genom krav på att andelen ekologiskt odlad mark ska tredubblas, att 20 procent av marken görs bivänlig inom sex år med en utökning till 30 procent år 2030, att miljöutbildningen i skolor ökar och att det anläggs odlingsfria buffertzoner vid samtliga vattendrag.

LÄS ÄVEN: • Pollinera Sverige – nytt nätverk av experter och organisationer

Eftersom mer än 10 procent av medborgarna skrivit under upproret så måste regeringen i Bayern antingen godkänna lagen eller komma med ett motförslag. I sådana fall blir det folkomröstning mellan de två förslagen. Det har ännu inte kommit något besked hur Bayerns styre kommer agera.

LÄS ÄVEN: • Naturskyddsföreningens nya kampanj ska rädda bin och skapa biologisk mångfald

De sittande politikerna i delstaten hade helst velat förlita sig på “frivilliga insatser” istället för folkrörelsens lagförslag.

Källor: Vetenskapsradion, The Guardian och Volksbegehren Artenvielfalt

Mer att läsa