Gå till innehållet

Flugor står för en stor andel av pollineringen

Blomfluga på sälg. Foto: Erik Hansson

En ny studie på odlingar i delstaten Washington i USA visar att flugor utgör en väldigt viktig del av pollineringen och för vissa grödor var det enbart flugor som stod för besöken.

Studien bygger på observationer under två års tid på sex separata tillfällen vid 19 odlingar på landsbygden och 17 i städer eller trädgårdar. Sammanlagt observerades 2 400 olika pollinatörer och av dessa var 35 procent flugor, framför allt blomflugor. För ärtor, kål och liljor var det enbart flugor som observerades.

– Bipopulationer minskar och vi försöker hjälpa dem, men det finns plats vid matbordet för alla pollinatörer. Det görs många bevarandeåtgärder och övervakningar för bin, men det ingår sällan andra pollinatörer. Jag tror att folk skulle bli förvånade över att få reda på att det finns många olika pollinerande insekter – allt vi behöver göra är att ge dem mer uppmärksamhet, säger Rae Olsson vid Washington State University, som är rapportens huvudförfattare.

Även om flugor utgjorde en stor andel så är det fortfarande bin som utgör majoriteten av blombesöken – 61 procent, men blomflugorna har även en annan fördel för odlare – som larver äter de bladlöss.

En annan upptäckt som gjordes i studien var att det fanns fler olika arter av pollinatörer i trädgårdar och mindre odlingar jämfört med storskaliga jordbruk. För att hjälpa pollinatörerna rekommenderar Rae Olsson att många olika blommande växter odlas och att blomsäsongen görs så lång som möjligt.

Härom året undersökte ett forskarteam världens 105 mest använda grödor och räknade ut att insekternas pollinerande är värt 800 miljarder dollar om året. De kom också fram till att flugor var den viktigaste pollinatören efter bin. 72 procent av de 105 grödorna pollinerades av flugor och av dessa var blomflugor effektivast, följt av spyflugor och husflugor.

Källor: Washington State University och Food Webbs

Mer att läsa