Gå till innehållet

Familjen som får presenter från fåglar stäms av grannar

Gabi med fåglarna som hon matar. Foto:  Katy Sewall på The Bittersweet Life http://www.thebittersweetlife.net/

Gabi med fåglarna som hon matar. Foto: Katy Sewall på The Bittersweet Life 

8-åringen Gabi Mann i Seattle gillar att mata fåglarna i sin trädgård. Det uppskattar kråkorna så mycket att de ger henne presenter som tack. Hennes grannar är dock inte lika förtjusta och nu har de stämt den fågelmatande familjen.

– Ingen vill vara instängda i en Alfred Hitchcock skräckfilm. Det här är ett bostadsområde som inte är skapat för att hantera storskaliga matningar av vilda djur, sa en av grannarna som lämnat in stämningsansökan mot familjen till Seattle PI.

Grannarna kräver 200 000 dollar (1,8 miljoner kronor) för den skada som fåglarna ska ha orsakat på deras fastigheter. 51 grannar i området har skrivit under ett upprop för att få matningen att upphöra och de ska även ha gått till flera olika myndigheter för att få hjälp med situationen. Enligt grannarna var stämningen sista utvägen.

Ursprunglig artikel om Gabi och hennes presentlämnande fåglar:
Hennes matande började med en olycka när hon var fyra år gammal. På väg ut ur familjens bil tappade Gabi en chicken nugget som en kråka snabbt plockade åt sig. Hon började snart dela med sig av sin lunchlåda till kråkorna som snabbt lärde sig att hon betydde en chans att få mat. De satt snart redo i trädgården när Gabis skolbuss anlände.

Kråka som iakttar sin mat. Foto:  Katy Sewall på The Bittersweet Life http://www.thebittersweetlife.net/

Kråka som iakttar sin mat på plattformen. Foto: Katy Sewall på The Bittersweet Life 

De två senaste åren matar Gabi och hennes mamma fåglarna i trädgården dagligen. Det bjuds på nytt vatten i fågelbadet, jordnötter på en plattform och hundmat på marken.

Det var på plattformen som kråkorna började lägga presenter efter att de tömt den på jordnötter. Föremålen lämnades sporadiskt, utan något givet mönster. Vid ett tillfälle fick Gabi till och med en halv bästa vänner-amulett som det stod “best” på.

– Jag vet inte om de fortfarande har kvar delen som det står “friends” på, skrattar Gabi när hon besöks av podcasten The Bitter Sweet Life.

I en ask förvarar Gabi sakerna som hon fått från kråkorna i trädgården. Försedda med datumlappar ligger där bland annat en trasig glödlampa, en glasbit, en knapp och en liten sten. Gabis favoritföremål som hon fått är ett pärlfärgat hjärta.

Enligt John Marzluff, professor i naturvetenskap vid University of Washington, är det inte ovanligt att kråkfåglar lämnar presenter till människor som matar dem, men det är långt ifrån alla som får vara med om det.

Presenterna som Gabi fått. Foto:  Katy Sewall på The Bittersweet Life http://www.thebittersweetlife.net/

Presenterna som Gabi fått. Foto: Katy Sewall på The Bittersweet Life 

Gabis omtanke för fåglarna har även lett till att hennes mamma Lisa börjat lägga märke till och tänka på fåglar. Vid ett tillfälle tappade Lisa bort ett linsskydd till sin kamera. Hon återfann det vid fågelbadet och kunde på familjens webbkamera se hur en av kråkorna hade tagit med sig det till fågelbadet, tvättat det noga och sedan lämnat det på kanten till badet.

– Jag är säker på att det var med avsikt. De håller koll på oss hela tiden. Jag är säker på att de vet att jag tappade det och att de beslöt sig för att lämna tillbaka det, säger Lisa.

Läs mer:
Vår guide till fågelmatning.
Fler artiklar om djurs beteende.

Källa: The Bittersweet Life

Mer att läsa