Gå till innehållet

Enkla insatser kan rädda våra hotade fjärilar

Violettkantad guldvinge. Foto: Lars Pettersson.

Violettkantad guldvinge. Foto: Lars Pettersson.

Enligt en ny rapport från forskare på Lunds Universitet kan situationen snabbt förbättras för den drastiskt minskade fjärilsfaunan i södra Sverige. I sin forskningsrapport berättar Lars Pettersson, Sven G Nilsson och Markus Franzén om hur hälften av arterna försvunnit i vissa områden i södra Sveriges jordbrukslandskap. Orsaken är förändringar i hur marken används och ett allt intensivare jordbruk där det blir mindre nektar för fjärilarna och sämre möjligheter för larvutveckling.

– En enkel och väldigt positiv sak man kan göra är att vänta med att klippa vägkanter till i slutet av sommaren. Då hinner fjärilarna kläckas och det finns också gott om föda för dem, säger Lars Pettersson, docent på biologiska institutionen vid Lunds universitet.

I rapporten läggs fram sammanlagt tolv förslag på hur fjärilarnas situation kan förändras. Det går till exempel att lämna en yta varje år som inte betas och i våra egna trädgårdar kan vi bidra genom att odla timjan, kungsmynta och olika väddarter, som fjärilar gillar.

– Det går att vända negativa trender. I exempelvis Belgien har fjärilsfaunan minskat länge, men nu börjar det gå åt rätt håll igen, säger Lars Pettersson.

Källa: Lunds Universitet

Mer att läsa