Gå till innehållet

En av världens mest sällsynta fåglar har fått ungar

Kakapo. Foto: By Mnolf - Photo taken on Codfish Island (Whenua Hou), New Zealand, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=695580

Kakapo. Foto: Mnolf – Codfish Island (Whenua Hou), Nya Zeeland, CC BY-SA 3.0,

Det återstår ungefär 125 kakapos (ibland kallade ugglepapegojor) i världen. Nu har årets första unge fötts, vilket även är den första som fötts på ön Anchor Island i Nya Zeeland. Fler ungar tycks vara på väg och framtiden ser lite ljusare ut för fågeln som blev känd för hela världen när den parade sig med komikern, författaren och programledaren Stephen Frys kollega i ett brittiskt tv-program.

Det är den genetiskt viktiga honan Kuia som nu blivit mor för första gången.

– Vi har väntat i 18 år på det här! Kuias första unge har fötts, den blott fjärde levande kakapon med unika gener från Fiordland-området. Ungen äter och klarar sig bra, skriver organisationen Kakapo Recovery.

Den nyfödda kakapo-ungen. Foto: Department of Conservation http://www.doc.govt.nz/news/media-releases/2016/first-chick-of-bumper-kakapo-breeding-season-hatches/

Den nyfödda kakapo-ungen. Foto: Department of Conservation 

– I dagsläget har 37 honor på två öar parat sig och vi förväntar oss att de flesta av dem kommer att bygga bon, säger Deidre Vercoe, ledare för kakapo-projektet.

Kakapon är en unik papegoja som inte kan flyga och som framför allt är aktiv på natten. Den lever numera enbart extremt sällsynt i Australien och på öar utanför Nya Zeelands fastland som rensats på råttor och andra däggdjur som hotar den akut hotade fågeln. Många av de 125 återstående individerna har okänd ålder, men kakapo-projektet tror att flera av dem är över 60 år vilket gör att de riskerar att dö av hög ålder snart. Därför är den här födseln extra glädjande.

Brittiska komikern och programledaren Stephen Fry gjorde ett berömt inslag om kakapon i sin sevärda tv-serie “Last chance to see”:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=9T1vfsHYiKY”]
Klicka här om du inte kan se filmen.

Källa: Department of Conservation

Mer att läsa