Gå till innehållet

Efter tio år får grodan Romeo sin Julia

Romeo. Foto: Robin Moore, Global Wildlife Conservation 

Den utrotningshotade grodarten med det engelska namnet Sehuencas water frog (ungefär “sehuencas vattengroda”) har fått stor uppmärksamhet på sistone. Anledningen är en udda kärlekshistoria som verkar få ett lyckligt slut efter tio år.

Det var nämligen för tio år sedan som forskare hittade en hanne av arten (Telmatobius yuracare). De tog med den i förhoppning om att fler individer skulle kunna hittas till ett uppfödningsprogram. Men åren gick och hannen, som döptes till Romeo, verkade aldrig få sin Julia.

LÄS ÄVEN: • Ny grodart med ”pråliga röda lår” upptäckt

Men tack vare en insamling från allmänheten, som gjordes via en dejtingsida online 2018, kunde Global Wildlife Conservation och Museo de Historia Natural Alcide d’Orbigny i Bolivia nyligen göra en noga planerad expedition. Efter några dagars intensivt letande kunde de hitta fem sehuencas vattengrodor av arten (Telmatobius yuracare)– tre hannar, en ung hona och en Julia åt Romeo.

LÄS ÄVEN: • Grodor använder rör som megafon

– Nu börjar det verkliga arbetet. Vi vet hur vi tar hand om arten i fångenskap, men nu behöver vi lära oss hur de förökar sig och samtidigt göra återbesök i fält för att bättre förstå hur många fler grodor som kan finnas kvar och i sådana fall, hur många, var de är och vilka hot de står inför. Med den här kunskapen kan vi utvärdera hoten mot artens livsmiljö och arbeta fram en långsiktig plan för att återföra Romeos framtida ungar till sitt vilda hem och förhindra att sehuencas vattengroda utrotas, säger Teresa Camacho Badani, museets chefsherpetolog.

Julia. Foto: Robin Moore, Global Wildlife Conservation

De infångade grodorna kommer att behandlas för den smittsamma och dödliga sjukdomen chytridiomycosis, som är en av anledningarna till att så många groddjur minskar i antal. Därefter placeras de i miljöer i fångenskap som liknar deras livsmiljöer i det vilda. Först därefter får Romeo möta sin Julia. Men har han väntat i tio år kanske han orkar vänta den här sista tiden också.

LÄS ÄVEN: • Botemedel hittat mot ”största hotet mot groddjur i modern tid”

Teamet är väl medvetna om att det är en stor utmaning att lyckas få grodorna att föröka sig i fångenskap och att sedan få dem att klara sig i det vilda, men det anses inte finnas någon annan lämplig metod utifrån förutsättningarna.

Bolivia har väldigt många groddjur, men 22 procent av dem är i någon mån hotade av utrotning. Det inkluderar bland annat 10 av de 14 arterna vattengrodor.

Källa: Global Wildlife Conservation

Mer att läsa