Domstolsärendet om ”apselfien” har avgjorts – till naturens fördel

Celebesmakak. Foto: Chi King, CC BY 2.0, 

Fotografen David Slater ligger bakom en serie bilder som spridits av miljontals människor och publicerats i tidningar världen över. Trots det närmade han sig konkurs på grund av en märklig rättsprocess mot celebesmakaken Naruto. Nu uppger BBC att tvisten har avgjorts och Naruto och hans artfränder får nog ses som vinnare.

Det var 2011 i Indonesien som en celebesmakak fick låna David Slaters kamera. En serie bilder, numera under det officiella ordet apselfies, togs och de blev snabbt populära i media. David Slater tjänade några tiotusentals kronor på bilderna och allt verkade frid och fröjd för honom.

LÄS ÄVEN: • Domstol: Fåglar har grundläggande rättighet att slippa burar

2014 upptäckte David Slater att bland annat Wikipedia använde bilderna utan tillstånd. Han bad webbplatsen ta bort dem, men de vägrade. Wikipedia menade att det är celebesmakaken Naruto som äger upphovsrätten till bilderna eftersom det var han som tagit dem, inte David Slater.

The US Copyright Office dömde dock till David Slaters fördel och menade att djur inte kan äga upphovsrätt. Men historien var inte slut här. 2015 stämde djurrättsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) David Slater i Narutos namn och hävdade att celebesmakaken ägde rättigheterna till bilderna. 2016 dömde en domare till David Slaters fördel, men Peta överklagade domen.

LÄS ÄVEN: • Schimpansers rättigheter testas i domstol

Åren med rättstvister har lett till att David Slater enligt honom själv är barskrapad och närmar sig konkurs.

Domaren Randy Smith ifrågasätter enligt The Guardian om makaken ens kan äga pengar, om den har något rykte som står på spel och om upphovsrätten på något sätt skulle kunna gynna Naruto.

Enligt David Slaters advokat har Peta dessutom identifierat fel makak. Naruto är en hane, men David Slater menar att makaken som tog en selfie är en hona och att det dessutom skiljer en hel del i ålder mellan henne och Naruto.

LÄS ÄVEN: • Historiskt beslut – WTO tar hänsyn till djurrätt och moral

Peta menar å sin sida att det är Naruto som tagit bilden, att han är väl medveten om sin handling och att frågan är principiellt viktig:
– Om det lyckas är det första gången som ett djur anses äga egendom, istället för att själv vara någon annans egendom, skriver organisationen på sin webbplats.

Nu har fallet avgjorts. Peta och David Slater har kommit överens om att 25 procent av alla intäkter från ”apselfien” ska gå till välgörenhetsorganisationer som hjälper Narutos och hans artfränders livsmiljöer.

I ett gemensamt uttalande säger Peta och David Slater att fallet väcker viktiga frågor om djurs rättigheter.

Källor: BBCThe Guardian och Peta