Gå till innehållet

Domstol tillåter dumpning av gruvavfall i norsk fjord

Efter den här veckan står det 2-0 mellan gruvindustrin och den norska marina naturen.

Det var ingen bra vecka för Norges havsmiljöer. I början av veckan röstade landets riksdag igenom att det blir tillåtet för gruvindustrin att exploatera havsbotten i Arktis. I onsdags kom även en dom som försämrar framtiden kraftigt för alla de djur och växter som lever i Førdefjorden. Efter en lång rättslig kamp står det klart att Naturvernforbundet och Natur og Ungdom förlorade fallet om att Førdefjorden används som dumpningsplats för gruvavfall. Miljöorganisationerna tvingas också betala 1,4 miljoner kronor för statens rättegångskostnader.

– Vi är både arga och besvikna. Denna dom är en kris för det rättsliga skyddet av naturen i Norge, säger Truls Gulowsen, ledare för Naturvernforbundet.

Miljöorganisationerna fick inte gehör för några av sina påståenden. Bland annat att miljökonsekvenserna kommer bli långt allvarligare än vad som förutsetts och för att det finns bättre alternativ till gruvdrift utan dumpning till havs.

– Det här är helt otroligt! Västnorges rikaste fjord som dumpningsplats för gruvavfall och i en tid av katastrofal artförlust och ett hav i kris! Framtiden kommer att döma oss hårt om denna skamliga dom står fast. Men kampen är inte över, och jag tror att gruvdumpning kommer att bli omöjligt. Trycket från resten av världen som arbetar för rena hav kommer att bli för stort. Førdefjorden kommer att överleva, säger Anne-Line Thingnes Førsund från Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.

Strömmar in medlemmar och pengar

Medan Naturvernforbundet funderar på om domen skall överklagas och om de har råd med det så har det åtminstone skett något positivt; det strömmar in medlemmar och pengar till organisationen.

– Vi har aldrig upplevt något liknande. Nu har vi en explosionsartad tillväxt, säger Truls Gulowsen.

700 000 norska kronor har kommit in som bidrag på bara några dagar. Bland annat en enskild gåva på 100 000 kronor. Även om domen inte gick naturens väg så är stödet i Norge uppenbarligen stort för att stoppa gruvdumpningen i Førdefjorden.

Läs även

Norge godkänner att gruva dumpar 30 miljoner ton avfall i fjord
Norges riksdag röstade för gruvbrytning på havsbotten

Källor: Naturvernforbundet

Mer att läsa