Norge godkänner att gruva dumpar 30 miljoner ton avfall i fjord

Natur og Ungdoms aktion utanför norska statsråd 29 november 2019. Foto: Jørgen Næss Karlsen/ Natur og Ungdom

”Regeringen dumpar sin sista rest av miljötrovärdighet i fjorden”. Det menar föreningen Natur og ungdom efter att den norska regeringens slutgiltigt godkänt att den så kallade Nussir-gruvan får dumpa 30 miljoner ton gruvavfall i Repparfjord.

– Detta är en svart fredag for miljön, sa Gaute Eiterjord, ordförande i Natur og Ungdom igår och fortsatte:

– Den här gruvan kommer bli katastrofal för livet i Repparfjord och rennäringen i området. Solberg-regeringen dumpar sin miljötrovärdighet i fjorden och visar noll respekt för samernas rättigheter. Det senaste året har Solberg försökt att utmåla sig och sin regering till förkämpar för havet, men här visar statsministern att hon ännu en gång bara kan leverera tomma ord och döda fjordar.

30 miljoner ton avfall motsvarar 17 lastbilar i timmen, dygnet runt, i 15 år. Repparfjorden har status som nationell laxfjord och norska Havforskningsinstituttet har avrått från dumpningen.

Över 4 500 personer har meddelat att de kan tänka sig att kedja fast sig för att stoppa koppargruvans dumpning i fjorden. Natur og Ungdom låter nu hälsa att de kommer börja rikta in sig på investerare i projektet för att fortsätta försöka stoppa det.

Sverige stäms av gruvbolag
Det var inte den enda stora gruvindustrinyheten under fredagen. Ett australiensiskt bolag har bestämt sig för att stämma svenska staten på hela 17 miljarder kronor för att det inte får bryta uran i Jämtland. Stämningen är möjlig tack vare Energy Charter Treaty – ett multilateralt avtal som ger investerare rättigheter mot regeringsåtgärder. Summan kan jämföras med att den svenska miljöbudgeten för hela 2020 är på drygt 10 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN:
Massiva protester mot Norges planer på att dumpa gruvavfall i fjord

Källor: Natur og Ungdom och Altaposten